pondelok 29. augusta 2016

Slaný koláč z lístkového cesta s cuketou

Veľmi jednoduchý ...  Pri prvom listovaní nového čísla Apetitu si vždy označím, čo z neho uvarím, vyskúšam ... Aj v septembrovom vydaní som objavila niekoľko skvostov ... ako prvý som upiekla tento šťavnatý a chrumkavý koláč ...


Budeme potrebovať :

lístkové cesto  (400g)
30g  masla
3  šalotky alebo 3 jemné, biele cibuľky
3  strúčky cesnaku
100 ml  suchého bieleho vína
200 g  mascarpone, ricotty, alebo jemného tvarohu
200 g  creme fraiché  (použila som hustú kyslú smotanu - Pilos)
150 g  nastrúhaného tvrdého syra (ementál)
2 vajcia + na potretie
3 PL  nasekanej pažítky
3 PL  nasekanej petržlenovej vňate
strúhaná kôra z jedného citrónu
2 malé, alebo jedna väčšia cuketa
olivový olej na potretie
soľ a čerstvo zomleté čierne korenie


Cesto rozváľame na pomúčenej doske asi na hrúbku 3-4 mm (podľa veľkosti plechu). Ten vystelieme papierom na pečenie, prenesieme naň cesto a dáme ho na 30 minút do chladu.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov.  Do panvičky si dáme rozpustiť maslo, a opekáme na ňom cubuľku a nakrájaný cesnak 4-5 minút, kým nezmäknú.  Ja som pre vôňu pridala aj domácu údenú slaninku nakrájanú na drobné kocky ... ale len celkom málo, 2 plátky. Prilejeme biele víno a dusíme to, kým sa víno vstrebe.
Do misy si dáme  ricottu (tvaroh alebo mascarpone), pridáme udusenú cibuľu s cesnakom, kyslú smotanu, nastrúhaný syr,  2 vajcia, 2 PL nasekanej pažítky, 2PL nasekanej petržlenovej vňate, citrónovú kôru, posolíme, pokoreníme a dobre zamiešame.
Zmes natrieme na lístkové cesto, poukladáme na tenko nakrájanú cuketu, pokvapkáme olivovým olejom, ešte po vrchu posolíme a pokoreníme. Okraje cesta potrieme vajíčkom a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme do rúžova ... 
 Po upečení celé posypeme pažítkou a petržlenovou vňaťou ... podávame teplé, alebo mierne vychladnuté ...  Prajem vám dobrú chuť ...  :)

Vaša Laura ♥

2 komentáre: