streda, 9. apríla 2014

Dunajské vlny

Kto má veľa zaváranín, kompótov, môže ich využiť pri pečení tohoto šťavnatého a celkom jednoduchého koláčika.

Budeme potrebovať :

250 g  Hery, masla alebo Palmarínu
250 g  práškového cukru
6  vajec
1 dl  mlieka
250 g  polohrubej múky
1  prášok do pečiva
2 PL  kakaového prášku
1 - 2  flaše kompótu  (marhule, broskyne, ringlóty)

na krém:
4 dl  mlieka
1 vanilkový cukor
100 g  práškového cukru
250 g  masla  (Hera)
čokoládová poleva


Tuk vymiešame s práškovým cukrom do peny, po jednom zašľaháme žĺtka, pridáme polohrubú múku s práškom do pečiva, mlieko a sneh z bielkov. Cesto si rozdelíme na dve polovice, do jednej preosejeme kakaový prášok. Na vymastený a múkou vysypaný plech rozotrieme najskôr biele cesto, naň navrstvíme cesto kakaové. Poukladáme zaváraninu šupkou dolu. Pečieme pri teplote 200 st.C asi 30 min. Po vychladnutí môžeme (ale nemusíme) upečenú piškótu natrieť pikantným džemom tak, že do vzniknutých priehlbiniek dáme viac džemu.

Krém: Uvaríme hustý vanilkový puding. Zmäknuté maslo (alebo Heru) zmiešame s cukrom a postupne pridávame vychladnutý puding. Dobre vyšľaháme a natrieme na koláč.  

Vrch polejeme čokoládovou polevou.

3 komentáre:

  1. Taky dělám, moc dobré:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, ďakujem za návštevu ... teraz ho robím častejšie ... deti už odrástli, kompóty nemá kto jesť ... asi prehodnotím letné zavarovacie blbnutie ... :)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnam, mnam, hned bych si dala, vypada bohovsky! :)) ty nam ale delas chute! :))))

    OdpovedaťOdstrániť