pondelok 13. mája 2019

Kvitnú pivónie

Okolo domu, kde som vyrastala sme mali množstvo pivónii. Všetky možné farby, od bielych, po sýte červené, až bordové ...  Vtedy, ako dieťa, som sa vôbec nevedela nadchnúť ich krásou.  Zato moja starká sa im venovala, ako mohla ...


Rodný dom dávno zbúrali kvôli výstavbe sídliska, žila som medzi tým v činžiaku a po vydaji opäť v rodinnom dome.  Do záhrady som si vysadila aspoň jeden krík tejto nenáročnej a krásnej kvetiny.
Má veľké tmavo červené kvety. Škoda, že sa nedajú pre nepriaznivé počasie odfotiť na kríku ... Je stále veľmi veterno a daždivo.  Veľké, dažďovými kvapkami obťažkané kvety sú všetky zohnuté temer pri zemi.  Zopár z nich som si stihla odtrhnúť do vázy  a robia mi radosť.  Túto mám v kuchyni.

A ako krásne vonia ...   :)
Pár rokov som túžila po bielej pivoňke a konečne sa mi ju podarilo kúpiť ... Je ešte slabučká, zdá sa, že bude mať jeden kvietok ...  Takže ho chodím povzbudzovať, nech pekne, rýchlo rastie ...  :)

Slnko mi už začína chýbať ... konečne by mohlo prestať pršať, vlahy je dosť.
Majte sa dobre, pozdravujem všetkých ...
vaša Laura ♥

10 komentárov:

  1. Taky mám pivoňky, tyto bordové (jsou z mamčiny zahrádky) a pak mám růžové, které patří do malinko jiné odrůdy.
    Květ je také nádherný, ale ne tak velký. Ještě u nás pivoňky nekvetou. Zatím mají pevně sevřená poupata.
    Dnes je u nás nebe modré, slunečno, ale poslední ledový muž o sobě dává vědět. Vzduch je chladný.
    Měj se hezky, Lauri!
    Moc děkuji za Tvoje návštěvy u mně na blogu.
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, tá iná odroda má kvety o čosi menšie, je ich na stonke viac a neskôr kvitnú. Taká by mala byť aj tá moja nová biela ... Hanka, rada k tebe chodím, vždy si u teba nájdem niečo, čo ma zaujme ... :) Hanka, pozdravujem a prajem pekný deň ... L.

      Odstrániť
  2. Pivoňky mám taky moc ráda. Mám na zahradě malý keříček, ještě nekvete. Prý to trvá dlouho, když se přesadí, než začne kvést. Tak uvidíme, snad se brzy dočkám :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to sa na tú moju novú bielu ešte načakám ... uvidím, dám vedieť, ako sa jej darí ... zatiaľ má pidi púčik ... :) Peti, prajem pekný deň ... L.

      Odstrániť
  3. Laury, já mám pivoňky růžové a teprve mají pupeny, ještě nekvetou. Ale takhle tmavá barva je úžasná, ještě jsem neviděla. Měj pěkný den.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marti, toto je iná odroda, kvitne skôr, má na stonkách len po jednom veľkom kvete a zvyčajne má takúto krásnu karmínovú farbu. Nevýhoda veľkých kvetov v daždivom počasí ... pod ťarchou vody sa stonka deformuje a kvet padá k zemi ... Aj keď stonky zviažem dokopy, ohnutiu kvetu sa nevyhnem ... Maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  4. Lauri,
    zbožňujem pivoňky a tá vôňa... Ja mám zasadenú už tretí rok ružovú, ale zatiaľ nezakvitla, ale puky má, tak snáď tento rok :-)
    Pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, držím palce, nech konečne vykvitne a urobí ti radosť ... Prajem ti pekný deň napriek nepriaznivému počasiu. pa L.

      Odstrániť
  5. Prekrásna je. Dúfam, že sa Ti podaria aj fotky vonku, keď sa počasie upokojí.
    Moja mama mala tiež takúto, ešte tmavšiu bordovú. Mala tri, vždy bohato obťažkané kvetmi na jednej stonke, jeden kvet. Krásne a nenáročné kvety. Starká mala aj ružovú. Tiež bola krásna.
    U nás dnes nepršalo, zišlo by sa, lebo je sucho.
    Maj krásny deň a ďakujem za krásne fotografie♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Any, tiež ďakujem za nakuknutie i milé slovká ... :) prší stále, na noc hlásia aj sneženie ... hádam neodkvitne, kým sa počasie umúdri ... Maj sa fajn ... L.

      Odstrániť