nedeľa 14. apríla 2019

Vtáčie mlieko

Vybavila sa mi dnes  spomienka z detstva na mnohé nedeľné popoludnia,  kedy nám mamka  pripravila misky plné lahodného krému a v ňom biele obláčiky,  ktoré sa rozpúšťali na jazyku ...  Mala som túto lahôdku veľmi rada.  Ja som vtáčie mlieko  mojim deťom nikdy nerobila ...  dôvod ? ... nevedela som to ...  Až teraz na starosť som od mamky vymámila recept a niekoľko krát sme ho s Katkou aj urobili.   :)    Dnes som prípravu konečne aj nafotila, možno niekomu recept príde vhod.


Budeme potrebovať :

1 liter mlieka
4 vajcia
4  PL kryštálového cukru
2  KL  kopcom  zlatého klasu

Do odmerky nalejeme asi 1,5 dl studeného  mlieka a zvyšok dáme rozvariť do hrnca spolu s kryštálovým cukrom.  Medzi tým do mlieka v odmerke pridáme 4 žĺtky a  zlatý klas.  Poriadne rozmiešame.   Z bielkov  ušľaháme tuhý sneh.


Do vriaceho mlieka lyžicou vkladáme obláčiky snehu a z každej strany ich postupne obvárame.  Pekne postupne, hotové obláčiky dierovanou naberačkou vyberáme do  misy.


Keď máme všetok sneh obvarený,  do mlieka vylejeme žĺtka so zlatým klasom.  Uvaríme riedky krém a vylejeme ho  do misy so snehom. 


Vtáčie mlieko je hotové, dáme ho vychladiť.


... a podávame ...  a mlsáme a spomíname ...


A čo vy a vtáčie mlieko ... robievate ho niekedy ? 
pozdravuje  vaša Laura ♥




7 komentárov:

  1. Ja som ho nikdy ešte zatiaľ nerobila, recept mám v kuchárskej knihe, ale tiež nám ho mama robievala. Robila som raz šomoló halušky. Možno vyskúšam aj vtáčie mlieko niekedy. Vďaka za pripomenutie, bola to lahôdka zašlých čias :-))) Krásny týždeň prajem ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toto jsem nikdy nedělala a ani neochutnala. A jelikož jsem mlsná, tak to zkusím. Už dopředu vím, že mi to bude chutnat a ani ti, kterým dám ochutnat, určitě neřeknou, že toto ne :-)-
    Hezké modré pondělí, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Teda, tak tento recept je pro mě úplná novinka, nikdy jsem o něm neslyšela.
    Člověk se učí pořád!
    Krásný začátek týdne, Ilona

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Laury, tak tohle vůbec neznám a ani jsem o tom nikdy neslyšela. Díky za rozšíření obzorů. Měj hezké pondělí.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Neznám, netušila jsem, že něco takového je...ale dala bych si hned;-).
    Díky za recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lauro, vůbec to neznám, ale vypadá to úžasně a vím, že by mi to chutnalo. Jenže netuším, co je Zlatý klas, něco jako pudinkový prášek, nebo úplně něco jiného?
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tenhle recept jsem už viděla na jednom slovenském blogu ale vůbec netuším, jak chutná. Nějak mám pocit, že se v Čechách asi ani nedělával?
    Vypadá chutně!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť