sobota 16. júla 2016

Robíte si smoothie naozaj správne ?

V poslednej dobe som si zvykla na raňajky pripravovať smoothies ... Iste viete, že sú to nápoje, ktoré si môžeme pripraviť z rôznych ingrediencií ... dokonale zasýtia, dodajú energiu, potrebné látky do nášho tela. A ako bonus nám zlepšia aj náladu ...
Smoothies sú stále populárnejšie nielen preto, že sú zdravé, ale aj preto, že sa dajú pripraviť jednoducho a rýchlo ...


Príprava správneho smoothie by mala mať určité zásady ... Predovšetkým
  •  má obsahovať vlákninu ...   tá pomáha udržiavať dlhšie pocit sýtosti, čiže tým menej potom konzumujete iných potravín. Vhodným zdrojom vlákniny je ovocie, no nie všetky druhy ho obsahujú v potrebnom množstve. Možno neuveríte, ale často používané banány neobsahujú toľko vlákniny, ako by ste si mysleli. Polovica banánu obsahuje iba 1,4 gramu vlákniny, čo je zanedbateľné množstvo. Najlepšie je, ak Vaše smoothie obsahuje aspoň 10 gramov vlákniny. Získate ju napríklad pridaním bobuľového ovocia – čučoriedky, černice, prípadne pridaním avokáda, kivi alebo hrušky.
  • musí obsahovať potrebné množstvo bielkovín  ...  na udržanie energie na celý deň. Taktiež ako v prípade vlákniny, aj bielkoviny by mali byť obsiahnuté najmenej v 10 gramoch, aby ste predišli maškrteniu . Dobrým zdrojom bielkovín je kravské mlieko, sójové mlieko, biely nízko tučný jogurt, tvaroh a aj orechy.
  • ako je to s ovocím ... Nie je dôležité nahádzať do mixera kopu ovocia a čakať, že to je ten najlepší a najzdravší recept smoothie, aký bol kedy vymyslený! Ak by ste použili nevhodné ovocie, môže Vaše smoothie obsahovať aj viac ako 500 kalórií na jednu porciu, čo nie je ideálne a zdravé. Niektoré ovocie obsahuje veľa cukru a to spôsobí, že po hodine budete znova hladní, ako keby ste žiadne smoothie ani nevypili. Vždy si vypočítajte aj nutričnú hodnotu jednotlivých potravín, aby výsledná hodnota nebola nezdravou kombináciou inak zdravých potravín.
  • a čo cukor ...  je mnoho ľudí, ktorí znepochopiteľného dôvodu pridávajú do smoothie ešte aj cukor. Ak však Vaše smoothie obsahuje ovocie, ktoré je sladké, nie je potrebné doňho pridávať žiadne sladidlo. Ak aj napriek tomu ho potrebujete, siahnite namiesto cukru po agávovom sirupe, stévii alebo mede.
  • Mnoho ľudí si myslí, že pridaním zdravých potravín do smoothie nič nepokazia. No neuvedomujú si , že niektoré potraviny sú síce zdravé, ale ich nutričná hodnota je vysoká. Platí to pri avokáde, orieškoch, mliečnom jogurte, sladenom mlieku, dokonca ja pri jablkách, hruškách, mangu, čerešniach a banánoch . Nemusíte ich prestať používať , ale rozumne vyberajte menšie množstvá.
  • jeden pohár dobrého smoothie je akurát ... nemusíte vypiť celý mixér ...

Na internete je veľmi veľa receptov na jeho prípravu ...  Treba si len vybrať suroviny podľa chuti a najmä podľa aktuálnej ponuky sezónneho ovocia či zeleniny.

Ja mám najradšej  banán, hrušku, jahodu, domáci kefír, lístočky mäty a to všetko zastreknúť citrónom ...
V tomto duhom pohári mám  banán, nektarinku, jahody, jablko a mátu ...



Tak si užívajte zdravé, letné raňajky ...  :)
Vaša Laura ♥

6 komentárov:

  1. Lauro, já smoothie nedělám, jsem takový exot ... ale leckdy vymačkám leckteré ovoce na kaši nebo pomeranč mami dávám jen šťávu... asi bych do toho smoothie měla taky jít ... ty tvoje oblíbené suroviny zní dobře..
    Ještě jednou díky za recept na olejíček ♥
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, to treba len skúsiť ... je to naozaj jednoduchá príprava jedla ... niekedy si dám aj na olovrant a večeru už nemusím ... paa L.

      Odstrániť
  2. My s jarkou sme ako dve vajcia - podobné, tieť som tomuto módnemu trendu nepodľahla :-)))
    Ale moja kolegyňa v robote si ho nosila aj do školy a popíjala. Vždy inej farby, vraj samé prospešné látky v ňom.
    Ja ti zjem banám, hrušku a jahodu aj samé :-)))
    Ale nikdy nehovorím nikdy!!!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... tiež som si vždy hovorila, že načo ovocie mixovať, či inak upravovať ... že najlepšie je vcelku ... ale stále treba skúšať niečo nové. :)
      Prajem peknú nedeľu ... pa L.

      Odstrániť
  3. Jediné čo si ja zmixujem je mlieko s banánom :))) určite sú mnohé kombinácie výborné a dá sa vybrať podľa chuti, dcéra sa už na to tiež dávno dala ale ja nie. Lauri, ale príspevok je zaujímavý. Maj sa dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja davam 1 pl avokadoveho oleja, ak nemate avokadovy pridajte slnecnicovy, nakolko v oleji sa rozpustaju vitaminy(A,D,E,K) a tym sa lepsie a rychlejsie vstrebavaju a tiez pridate niekolko kalorii(hlavne detom). AK si sledujete prisun kalorii, potom uberte na cukre�� Prajem Vam krasne leto, vase recepty a blog je super! Jana

    OdpovedaťOdstrániť