sobota 21. mája 2016

Šalvia ananásová

Mám na záhrade šalviu lekársku ... Priznám sa bez mučenia, že len na okrasu ... Čaj z nej mi nechutí, ba ani jej vôňa mi nie je príjemná ...  Má ale veľmi pekné listy  ... Minule som na nej prekvapila inaflagranti dvoch chrobákov - zlatohlávkov ...   :)


Ale ... na internete som objavila inú šalviu ...  Šalviu ananásovú. A dočítala som sa o nej samé lákavé veci ...  Pochádza z Mexika,jej listy po pošúchaní vydávajú krásnu a intenzívnu vôňu ananásu. Táto dekoratívna šalvia má podobne ako aj iné druhy liečebné využitie – odvary sa používajú na dezinfekciu rán a na kloktanie hrdla pri zápaloch a tonzilitídach. Listy sú navyše veľmi vítaným doplnkom a osviežením ovocných šalátov, zdobia sa nimi ovocné zákusky či dezerty. Tento druh Šalvie navyše krásne kvitne – jasnočervené kvety zdobia krík už od neskorej jari. Darí sa jej na slnečnom mieste na balkóne či terase, prezimujeme v chladnejších ale svetlých miestnostiach pri teplote okolo 10 °C.

foto z internetu

No a ja po nej pátram v obchodoch, nikde som ju zatiaľ neobjavila ... Na nete sa objednať dá,  ale radšej by som ju kúpila v kamennom obchode ...

Prajem vám príjemný, konečne teplý víkend ... užite si slniečko ...    :)
Vaša Laura  ♥

6 komentárov:

  1. Lauro, šalvěj mi taky nevoní a nechutnala mi vůbec... ale je tak zdravá, prý . Zjistila jsem, že jsem si ji dělala silnou... stačí tři lupínky na hrnek. Zvykla jsem si a dělám si ji docela ráda. Ovšem ta ananasová vypadá lákavě ..taky radši nakupuji, zvlášť "živé" věci v obchodě. Ta šalvěj vypadá jak krásná látka .. jak tam úřadují broučkové...
    Tak ti držím palce ať novou šalvěj brzy ulovíš. Pa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka asi aj ja som ju robila silnu ... skusim teda urobit cajik z dvoch listkov ... kavu som obmedzila a treba si pri niecom posediet ... urobit peknu chvilku ... :-) prajem ti pekny den ... pa L.

      Odstrániť
  2. Lauri, a ja zas mám šalviu veľmi rada, jej horká chuť je pre mňa práve že obľúbená, k nej kyslá a mne to stačí :-)
    Chrobáčiky sú krásne nafotené, ale to som si u teba už zvykla. Ak zoženieš novú šalviu, daj vedieť! Držím ti prsty!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ty mas jazycek vycibreny na rozne chute cajikov ... na horku chut si neviem zvyknut ... aj niektore druhy listovych salatov su horke a tesia sa oblube ... nepochutnala by som si na nich ... a keby som si z nich pridala do salati len niekolko kuskov, pokazila by som si komplet cely salat. Ale kysla chut, tu milujem. Dokonca zeleninovu ci slizikovu polievku si ochutim citronom a feferonkou a mam ostrokyslu ... :-):-):-) pa L.

      Odstrániť
  3. Že existuje mäta rôznych príchutí to viem, doma mám ananásovú, jablkovú a jahodovú ale že aj šalvia ananásová, tak to som nevedela... tiež nepatrí k mojim najobľúbenejším bylinkám, pijem ju väčšinou v zmesiach s inými bylinkami, vadí mi jej výrazná chuť a vôňa. Lauri ale záber na list sa ti podaril nádherný :))) Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Laura, šalviu ananásovú budúcu sezónu môžeš kúpiť v Záhradníctve Seman v Skalici, majú aj iné zaujímavé druhy byliniek, priesad, letničiek. Odporúčam :) Prajem krásnu nedeľu.

    OdpovedaťOdstrániť