Po Vianociach mi ostali v chladničke nasekané lieskové oriešky a viac krát som už počula o slanom karamele. Vraj je to pochúťka táto sladko slaná kombinácia. Priznám sa, že táto chuť mi nie je cudzia ... sladkú vianočku, či briošku si natriem maslom a posolím ... chutí mi to viac, ako s džemom ... :)
Vyskúšajte, je to jednoduché.
Budeme porebovať :
4 vajcia
180 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 dl oleja
šťavu a kôru z 1 citróna
100 - 150 g nasucho opražených a nasekaných lieskových orieškov
180 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva.
Na karamel :
3 hrste kryštálového cukru
150 ml šľahačkovej smotany
1/4 KL soli
Celé vajcia, cukor a vanilkový cukor ušľaháme do bledej hustej peny. Pridáme olej, šťavu a kôru z citróna, oriešky. Môžeme pridať aj v rume namočené hrozienka. Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva.
Opatrne premiešame a vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme predtým vymastili a vysypali hrubou múkou.
Na vrch naukladáme očistené a na plátky nahrájané jablká.
Dáme piecť na 180 stupňov cca 35 min.
Kým sa koláčik pečie, urobíme si slaný karamel. Cukor dáme na suchú panvicu a bez miešania ho necháme rozpustiť. Dávame pozor, aby neprihorel. Keď je všetok cukor rozpustený, zalejeme ho šľahačkou a prisolíme. Tuhý karamel v šľahačke pomaly rozpúšťame, hmota nám pekne hustne. Podľa potreby šľahačku prilievame.
Upečený koláč polievame karamelom a podávame po vychladnutí.
Prajem Vám dobrú chuť a pekný deň ... :)
Lauro, koláček vpadá báječně. Děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším.
OdpovedaťOdstrániťMěj se krásně Anny
Anička ... budem len rada, je naozaj jednoduchý a rýchlo urobený ... ďakujem za návštevu a milé slovká ... :)
OdstrániťNádhera , koláč vyypadá dokonale .... Šárka
OdpovedaťOdstrániťŠárka ... veru je aj chutný ... najskôr som mala strach, čo na to manžel ... či sa ma nespýta, či som cukrovala soľou ... :)))) ale chutilo mu ... slaný karamel určite urobím znovu ...
Odstrániť