moje blogy

piatok 2. januára 2015

Voňavá vianočka

Bola moja celkom prvá ...   Na Vianoce sa u nás tradične pečie orechový a makový kysnutý závin. Pri štedrej večeri  si z nich dáme len po súste, ako súčasť rituálu, ale na prvý sviatok vianočný príde ich chvíľa ...  Na raňajky s kakavkom či bielou kávou ... Najlepšie, najpokojnejšie a najsladšie spoločné  raňajky v roku ... :)  Všetci sa na ne mooooc tešíme a užívame si ich ...  ♥
Ale traz späť k vianočke ... Urobila som ju k Novému roku podľa receptu, ktorý mi kedysi dala kolegyňa v práci.  Je voňavá, výborná a keďže nás bolo trochu viac ako inokedy, len tak sa po nej zaprášilo ...   S maslom, džemom, či medom .... a samozrejme kakavko nechýbalo ...  :)

Budeme potrebovať :

500g  polohrubej múky
42 g  čerstvého droždia
100 g  kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
pol ČL soli
kôra z jedného citróna
3 žĺtka
štipka muškátového orieška
150 g masla alebo hery
1/4 litra mlieka
rum
60 g  hrozienok
30 g  mandlí
bielko na zlepovanie
1 vajce na potretie

Najskôr si necháme vykysnúť kvások a potom z uvedených surovín  vypracujeme hustejšie cesto. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Potom  cesto vyklopíme na dosku, premiesime a rozdelíme ho na 9 bochníkov. Tie tiež necháme podkysnúť pod utierkou.
A ideme na pletenie ...   Z bochníkov ušúlame jednotlivé pramene.  Spodnúčasť upletieme zo štyroch prameňov.  Pletenie som nefotila, akosi nebolo kedy ...   :)))) Tak aspoň nákres :
Vždy pletieme zľava a prameň vedieme  POD - NAD - POD ...  a znovu prvý zlava pod - nad - pod . Opakujeme kým celú dlžku nevypletieme .  Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, stred pletenca roztiahneme hranou dlane, vzniknutú priehlbinu potrieme bielkom.  Do nej položíne druhú časť upletenú z troch prameňov ... pletieme ako vrkoč ... ten rovnako popritláčame a potrieme bielkom. Posledná časť je z dvoch prameňov, ktoré jednoducho skrútime.   Celú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami, alebo sekanými lieskovcami. Proti posunutiu pri pečení zabezpečíme špajdlami.
Pečieme na pomaly na 180 stupnov asi  45 minút.
Musím sa priznať, že mne sa na jednom konci trochu zviezla ... nabudúce musím viac istiť špajdlami.  :)

1 komentár:

  1. Moc pekna vanocka! Ja jsem letos vanocku nepekla. Nesehnala jsem u nas anyz a bez toho to neni ono. Zmohla jsem se jen na pernicky. My uz toho sladkeho moc nejime tak jak jsme jedli. :)
    To tvoji bych si hned dala ke kaficku! S maslem ji nejradeji! :)

    OdpovedaťOdstrániť