Budeme potrebovať :
600 g hladkej múky
2 PL bravčovej masti (nemám, tak dávam Heru)
3 žĺtka
3 dl hustej kyslej smotany (ak nemáte, pokojne môžete použiť biely jogurt Pilos 3%)
1 KL soli
250 - 300 g oškvarkov
na kvások
250 ml vlažného mlieka
1 kocku droždia (42g)
0,5 KL cukru
Najskôr zarobíme kvások a zomelieme oškvarky. Keď nám kvások pekne narastie, zamiesime cesto z múky, rozpustenej masti, žĺtok, smotany, soli a kvásku. ... Cesto nemá byť veľmi husté. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí z neho vyvaľkáme obdĺžnik, na 2/3 natrieme tretinu pomletých oškvarkov.
A začneme prekladať ... aby sa nám pagáče pekne lístkovali ...
Takto zložené cesto prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ... asi 30 minút. Potom všetko zopakujeme ... teda ... vyvaľkať, natrieť oškvarky, poskladať a nechať kysnúť. Prekladáme 3x.
Po poslednom vykysnutí cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm, vykrajujeme koliečka, nožíkom na vrchu jemne naznačíme mriežku a točením medzi rukou a nožom ich popodvihujeme a dáme im ten správny tvar .
Necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť ... :)))
Pagáčiky viem aj ja robiť, mám ich veľmi rada, ale cena oškvarkov (prípadne tej slaniny na ich vytápanie) je neskutočná. Takže raz za čas zvyknem kupovať mleté oškvarky v obchode, mám aj teraz dva tégliky v chladničke. Tie mriežky ma naučil robiť jeden človek s tým "prekrajovátkom" na varené zemiaky. Ale si mi narobila chúťky :-)
OdpovedaťOdstrániť:) veru ... tá cena je hrozná ... bôčik,stojí viac ako pliecko či stehno ... asi chcú aby sme boli zdravší a nekupovali slaninu ... :))) zo škvariek robíš pomazánky ?
OdstrániťJa pagáče nerobievam, ale po tvojom podrobnom recepte idem zháňať oškvarky :-)))
OdpovedaťOdstrániťDanielka ... vyskúšaj ... doma ťa určite pochvália ... :)))) pa pa
OdstrániťTedy to vůbec neznám ale vypadá to opravdu moc lákavě :o)
OdpovedaťOdstrániťPřeju krásný večer.
Martina
Martinka ďakujem za komentár i návštevu ... že nepoznáš ? treba kúpiť škvarky ... a urobiť ... je to pochúťka ... a keď sa nechajú upiecť do chrumkava ... mňaaaam ... :)))
Odstrániťpozdravujem ....
Takové dobroty manža rád:-)
OdpovedaťOdstrániťAjka ... aj ten môj ... a také teplé, keď len trošku vychladnú ... také sú najlepšie ... :)
OdstrániťU nás doma sa nepiekli, ale piekla ich mama mojej spolužiačky a chutili mi výborne.
OdpovedaťOdstrániťEmily
Emili ... nevyskúšaš ? :)
Odstrániťpozdravujem ... L.
Nejedávam mastné jedlá, patria tam aj škvarky, takže asi nie.
OdstrániťEmily
Su vyborne,sice ja som davala aj posypku(hr.sol,rascu,lan.semienka)😋proste mnamka
OdpovedaťOdstrániťLauri,
OdpovedaťOdstrániťpráve robím oškvarkové prekladané pagáče a spomenula som si aj na tie Tvoje, od mojich sa líšia len množstvom múky, zemiakom a cmarom :-) Už sa na ne tešíme...
Pá, užívaj si trojkráľoví deň,
A.