U nás je táto hustá polievka veľmi obľúbená ... veru, musí v nej lyžica stáť ... zasýti, zahreje, pohladí bruško .... :) Naučila som sa ju variť od mojej svokry ... tá nás opustila veľmi skoro po svadbe, tak som chute a grífy vylaďovala pomaly a postupne ... ako samouk ... :))) Teraz už manžel vraví, že tá moja je rovnako dobrá ako mamkina ... po 36 rokoch ... :))))
Budeme potrebovať :
2 hrste veľkej suchej fazule (švábky) ... kľudne môže byť akú máte
2 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
zelerová vňať alebo ligurček
2 zemiaky
bobkový list
celé nové aj čierne korenie
soľ
údené koleno
na zásmažku:
olej
cibuľa
mletá červená paprika
na dochutenie cesnak a mleté čierne korenie
Najskôr si v kuchte uvarím údené koleno do mäkka ... nech sa mäso od kosti oddeľuje ... a také oddelené odložím na tanier. Do hotovej fazule pridám iba mäso, údenú slanú vodu vylejem ... do nej sa vyvarili všetky škodliviny z údenia.
Fazuľu si namočím cez noc a v tej istej vode ju dám na druhý deň variť spolu s bobkovým listom, guličkami čierneho a nového korenia. Keď je fazuľa polomäkká, pridám očistenú a nakrájanú koreňovú zeleniu, zelerovú vňať, zemiaky a polievku osolím. Keď je všetko mäkké, zahustím zásmažkou (na oleji osmahnem cibuľu do zlatista, odstavím z plameňa, pridám mletú červenú papriku, zamiešam, všetko zalejem troškou vody a prilejem k polievke).
Do hotovej polievky prelisujem 2 - 3 strúčky cesnaku, pridám údené mäso a mleté čierne korenie.
Nakoniec posypem sekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Podávam tak, že do taniera vložím dopredu uvarené hrubé slíže a tie zalejem hustou fazuľovicou. Je to jedlo sýte, ale dobré ... len - tak sa po ňom nevyhladne ... :)
Recept na hrubé slíže vložím samostatne ....
Fazolovou já ráda:-))
OdpovedaťOdstrániťLaura, nějakou dobu jsem tu ted nebyla a nestíhám se divit kolik dobrot jsi upekla! Přestávám kupovat kuchařky! Ty jsi bezedná studna. Máš to krásně napsané a nafocené! Když budu potřebovat kliknu si na tvůj blog. Děkuji za inspiraci! Přeji krásné dny.
OdpovedaťOdstrániťSbíhají se mi sliny...
OdpovedaťOdstrániť