Robievam ho ku kyslým hustým polievkam ... k fazuľovej, šošovicovej ... ako náhradu za chlieb ...
Namiesto slaniny možno použiť olivy, lístočky rozmarínu a olivový olej ... alebo ďalšia verzia s chorizom ... možností na obloženie je veľa ...
Budeme potrebovať :
1 väčšia šálka hladkej múky T650
1 väčšia šálka celozrnnej žitnej múky
30 g droždia
hrsť striedky zo staršieho chleba
1 surový zemiak
100 g slanina údená
3 strúčky cesnaku
1 KL cukru
hrubozrnnú soľ
razcu
vodu podľa potreby
Najskôr si zarobíme kvások: droždie utrieme s cukrom, pridáme chlebovú striedku a vlažnú vodu. Necháme kvások nakysnúť.
Zmiešame obe múky, pridáme nastrúhaný surový zemiak, kvások, soľ, razcu a
s vlažnou vodou vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.
Každú časť roztlačíme na placku (na vymastenom plechu alebo tiež
vymastenom pečiacom papieri), poukladáme a povtláčame nakrájanú údenú
slaninu, jemne potrieme olejom, nakoniec posypeme hrubou soľou a upečieme. Upečené ochlebníky
potrieme pretlačeným cesnakom zavareným vo vode.
Wow! Toto vyzerá prudko jedlé. Mám rada slovenský chlieb a všetko, čo je z chlebového cesta. Z detstva mám spomienky na chlebový osúch s cesnakom, ktorý som jedávala u mojej babky.
OdpovedaťOdstrániťVeru že WOW! Skvelý receptík, celkom podľa môjho gusta. Vyskúšam ho. Vďaka :-)
OdpovedaťOdstrániť