Vyšlo nové číslo Apetitu a na obálke fajnová fotka ... Hneď som vedela, že ten koláč musím upiecť ... Nielen že dobre koláčik vyzerá, ale je aj dobrý, rozplývajúci sa na jazyku.
Recept v časopise je na koláčovú formu priemeru 20 cm. Ja mám formu 34 cm, tak som si množstvá mierne upravila ...
Čo budeme potrebovať :
155 g masla
80 g práškového cukru
40 g mandľovej môky
1 vajce
nastrúhaná kôra z jedného citróna
300 g hladkej múky
štipka soli
3-4 červené jablká
citrónová šťava proti zhnednutiu jabĺk
100 g marhuľového džemu na glazúru
na krém:
200 ml creme fraiche alebo kyslá smotana
200 ml šľahačkovej smotany
2 PL krupicového cukru
4 žĺtky
1 vanilkový lusk
Maslo som vymiešala s cukrom do peny, pridala som mandľovú múku, vajce, cukor a citrónovú kôru. Potom som zľahka zapracovala hladkú múku a soľ. Vypracovala som poddajné cesto, zabalila do potravinovej fólie a odložila na hodinu do chladničky.
Po hodine som cesto vyvaľkala a vložila do vymastenej a krupicou vysypanej formy. Cesto som popichala vidličkou, vyložila papierom na pečenie, zaťažila suchou fazuľou a dala piecť 10 minút na 200 stupňov.
Medti tým som urobila krém, Všetky ingrediencie som spolu prešľahala a vložila vyškrabané vnútro vanilkového lusku.
Očistené jablká som nakrájala na tenké plátky a pokvapkala som ich citrónovou šťavou.
Teplotu v rúre som potom znížila na 180 stupňov. Z cesta som odstránila fazuľu, vyliala naň krém. Ak chcete, aby boli jablká po upečení mäkké a viac zapadnuté do krému, uložte ich na koláč hneď. Na jablká s pevnejšou štruktúrou nechajte krém zatuhnúť v rúre 15 minút. Až potom uložte jablká a pečte ešte 45 minút.
Upečený koláč som vytiahla z rúry, v rajničke som zahriala marhuľový džem s 20 ml vody a týmto som potrela vrch hotového koláča.
Koláč krájame a podávame vychladený.
Ak si koláčik upečiete, prajem vám dobrú chuť ...
vaša Laura ♥
Koláčik vyzerá úplne super, neviem, či by tak vyzeral pri mojom pečení, o tom pochybujem :-)
OdpovedaťOdstrániťLauri, mňa vždy zaujíma, či tá fazuľa sa po pečení ešte použije na varenie, nikdy som to nerobila, ale vidím to občas.
Pá
Danka, urcite by si to zvladla. :) Fazulu mam na tento ucel vyclenenu v pohariku... Pouzivam vzdy tu istu... Polievka by z nej dobra uz asi nebola... :) Prajem kerasny pondelok... L.
OdstrániťLaury, děláš mi chutě. Koláč vypadá jako umělecké dílo. Měj se krásně.
OdpovedaťOdstrániťMňam...
OdpovedaťOdstrániťTen vypadá nádherně!
OdpovedaťOdstrániťNo tak to je krása!
OdpovedaťOdstrániťKoláček vypadá velmi dobře, určitě i chutná výborně. M.
OdpovedaťOdstrániť