Tento nedeľný (a nielen nedeľný) zákusok som vymýšľala, ako sa hovorí "za pochodu" ... V chladničke vajcia, vedierko tvarohu a chuť niečo upiecť k popoludňajšej káve ... Neskromne sa pochválim, že zožal úspech ... Jednoduchý, hebký ako pavučinka a veľmi dobrý ...
Budeme potrebovať :
5 vajec
200g kryštálového cukru
1 dl oleja
1 dl vody
200 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
500 g jemného tvarohu
1 vajce
šťava a kôra z 1/2 pomaranča
4 PL práškového cukru
mrazené, alebo zavárané čerešne
v sezóne samozrejme čerstvé
mandľové hobliny alebo sekané orechy
čokoládová poleva ( 150g čokolády na varenie + 0,5 dl oleja)
Vajcia s cukrom vyšľaháme na najvyšších otáčkach do hustej bielej peny, pomaly zašľaháme olej a vodu, nakoniec už ručne vmiešame múku s práškom do pečiva. Alebo si pripravte piškótu ako ste zvyknuté ...
Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom, kôrou a šťavou z polovice pomaranča.
Cesto na piškótu vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Ochutený tvaroh dáme do miroténového vrecka, odstrihneme rožtek a vytlačíme ho na cesto v pásoch. Medzi tvaroh naukladáme čerešne - tak, ako na fotke ... Samozrejme že môžete použiť ľubovoľné ovocie ...
Posypeme mandľovými lupienkami, alebo sekanými orechmi a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov si na 35-40 minút, kým koláčik pekne nezozlátne.
Necháme vychladnúť, potom vrch pofŕkame čokoládovou polevou. Rozpustila som 150g čokolády na varenie + 0,5 dl oleja ...
Ľubovoľne nakrájame a môžeme podávať ...
Ak si zákusok upečiete, prajem vám dobrú chuť ... :)
Vaša Laura ♥
moje blogy
▼
pondelok 25. septembra 2017
piatok 22. septembra 2017
Jeseň
A máme ju tu aj podľa kalendára ... Na celom svete je dnes dĺžka dňa a noci rovnaká ... a čo ma vôbec neteší, dni sa budú skracovať ... Ale na druhej strane ... nastáva obdobie predlžujúcich sa večerov ... a tie zas milujem ... Zaleziem pod deku s plnou šálkou čaju a budem sa venovať svojim záľubám a dobrým knihám ...
Rozmýšľala som, ktoré ročné obdobie mi je najbližšie, ktoré mám najradšej ... Ale s istotou nemôžem označiť ani jedno ... Akurát zima ... tú veľmi nemusím ... ale keby neprišla, chýbala by mi ...
A vy ? Máte ročné obdobie, ktoré je vám bližšie ako ostatné ?
Prajem vám krásnu farebnú jeseň, slnečnú a teplú, ale aj hmlistú, lebo aj ranné opary jej pridávajú na kráse ... :)
Vaša Laura ♥
Rozmýšľala som, ktoré ročné obdobie mi je najbližšie, ktoré mám najradšej ... Ale s istotou nemôžem označiť ani jedno ... Akurát zima ... tú veľmi nemusím ... ale keby neprišla, chýbala by mi ...
A vy ? Máte ročné obdobie, ktoré je vám bližšie ako ostatné ?
Prajem vám krásnu farebnú jeseň, slnečnú a teplú, ale aj hmlistú, lebo aj ranné opary jej pridávajú na kráse ... :)
Vaša Laura ♥
Septembrové dni ...
... také všedné, daždivé ... Krásne dni sa akosi rýchlo skončili a my sa viac zdržujeme vnútri ... netrpezlivo čakáme na príchod babieho leta ... slnečného a teplého.
No zatiaľ len prší a prší ...
Narýchlo som si ušila väčšie vrecká na bylinky ... Zima je dlhá a večery pri čaji sme si obľúbili ...
Zo starého trička je nová taška ... Igelitky sme dávno zavrhli ...
Pri šití mi asistovala včielka ... tiež sa prišla schovať do tepla ...
V dielničke si kúrime v peci, a keď sa už kúri, nakrájala som jablká na sušenie ...
Pofotila som si krásenky ...
a zelené lísty vistérie výnimočne zaliate slnkom ...
Rozkvitol nám jeden z kaktusov ...
Viac času trávi s nami vnútri aj Filip ... Obľúbil si miesto na gauči v kuchyni ...
Väčšinou si spokojne drieme ...
Ale vie sa aj uraziť ...
Jeseň sa sťahuje aj do hrncov ... Halušky s kyslou kapustou a údenou slaninkou ...
Prajem vám pekné, sptembrové dni ... vraj v utorok sa vyčasííííí ...
Vaša Laura ♥
pondelok 18. septembra 2017
Melóny dozrievajú
Keď dozrievajú melóny, vonia celý sklenník ...
Už niekoľko rokov si na jar vypestujem zopár priesad cukrových melónov. Semienka si vždy kupujem, nepoužívam vlastné ... Musím sa pochváliť, celkom sa mi darí dopestovať veľké a sladké plody ... Na juhu Slovenska je ich pestovanie bežné ... u nás sa melóny nikdy nesadili ...
Aj tento rok som vysiala do debničky semienka z jedného sáčku ... odroda Gália ... Rastlinky rástli, nahadzovali plody, tie ale neboli rovnaké ...
Už sa nedá veriť ani certifikovaným šľachtiteľom, čo mi v tomto prípade vôbec nevadí ... :)))
Práve v tomto období mi na rastlinkách dozrieva jedenásť krásnych veľkých melónov, voňavých a sladkých ako med ... Listy dávno ošpatneli, a aby sa slniečko lepšie dostalo k plodom obtrhali sme ich ...
A ešte hokkaido tekvice ...
Prajem vám pekný týždeň ...
Vaša Laura ♥
Už niekoľko rokov si na jar vypestujem zopár priesad cukrových melónov. Semienka si vždy kupujem, nepoužívam vlastné ... Musím sa pochváliť, celkom sa mi darí dopestovať veľké a sladké plody ... Na juhu Slovenska je ich pestovanie bežné ... u nás sa melóny nikdy nesadili ...
Už sa nedá veriť ani certifikovaným šľachtiteľom, čo mi v tomto prípade vôbec nevadí ... :)))
Práve v tomto období mi na rastlinkách dozrieva jedenásť krásnych veľkých melónov, voňavých a sladkých ako med ... Listy dávno ošpatneli, a aby sa slniečko lepšie dostalo k plodom obtrhali sme ich ...
Prajem vám pekný týždeň ...
Vaša Laura ♥
streda 13. septembra 2017
Špirálový cuketový koláč
Z cukety sa stala moja najobľúbenejšia zelenia ... Naozaj ... Je úžasne variabilná a pripravíte z nej jedlá na slano, na sladko ... na obed i na raňajky ... zákusky a koláče ... dokonca džemy a chili omáčky ... O tých posledných sa rozpíšem v niektorom z nasledujúcich príspevkov...
Dnes vám predstavím recept na jeden úžasný, slaný koláč ... Ulahodí oku aj chuťovým pohárikom :)
Použila som naň iba zelené cukety ... ale pre ešte lepší efekt skombinujte pri jeho príprave aj žltú cuketu ...
Budeme potrebovať :
250 g hladkej múky
100 g masla, alebo Hery
60 ml vody
soľ
Na náplň:
približne 500g mladých cukiet
500 g ricotty, alebo jemného tvarohu
soľ, mleté čierne korenie
2 vajcia
3 PL strúhaného parmazánu
2-3 vetvičky čerstvého timiánu
panenský olivový olej na pkvapkanie
jadierka slnečnice a semienka ľanu
Na cesto spracujeme v robote najskôr múku s maslom a soľou, neskôr pridáme aj studenú vodu. Rukou premiesime, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
Po pol hodine cesto rozvaľkáme a vložíme do vymastenej okrúhlej formy ... moja má priemer 28 cm.
Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou ...
Pečieme 15 minút, potom odstránime papier aj fazuľu a pečieme ďalších 15 minút.
Medzi tým cukety umyjeme, nakrájame na tenúčko. Ja som mala cukety asi 25 centimetrové a boli tri. Prekrojila som ich pozdĺžne na polovicu a potom som krájala veľkým nožom tenké plátky. Posolíme ich a necháme zmäknúť v cedníku.
V mise zmiešame ricottu alebo jemný tvaroh (vedierko z Lidla), s vajcami, strúhaným parmazánom, soľou, mletým čiernym korením a lístočkami timiánu.
Plnku nanesieme na predpečený korpus.
Smerom od okraja ku stredu začneme vkladať nakrájanú cuketu husto vedľa seba. Mierne ju zatláčame do plnky. Stred si najskôr stočíme v ruke a naraz vložíme do plnky ... Povrch koláče posolíme, pokoreníme, posypeme troškou syra a semienkami. Môžeme ešte lístočkami timiánu. Nakoniec pokvapkáme olivovým olejom.
Pečieme na 180 stupňoch 45-60 minút ... kým nie je cuketa mäkká.
Koláč podávame teplý, ale výborný je aj na studeno ... Je šťavnatý, okraje cesta chrumkavé ...
Ak si koláčik pripravíte, prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Dnes vám predstavím recept na jeden úžasný, slaný koláč ... Ulahodí oku aj chuťovým pohárikom :)
Použila som naň iba zelené cukety ... ale pre ešte lepší efekt skombinujte pri jeho príprave aj žltú cuketu ...
Budeme potrebovať :
250 g hladkej múky
100 g masla, alebo Hery
60 ml vody
soľ
Na náplň:
približne 500g mladých cukiet
500 g ricotty, alebo jemného tvarohu
soľ, mleté čierne korenie
2 vajcia
3 PL strúhaného parmazánu
2-3 vetvičky čerstvého timiánu
panenský olivový olej na pkvapkanie
jadierka slnečnice a semienka ľanu
Na cesto spracujeme v robote najskôr múku s maslom a soľou, neskôr pridáme aj studenú vodu. Rukou premiesime, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
Po pol hodine cesto rozvaľkáme a vložíme do vymastenej okrúhlej formy ... moja má priemer 28 cm.
Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou ...
Pečieme 15 minút, potom odstránime papier aj fazuľu a pečieme ďalších 15 minút.
Medzi tým cukety umyjeme, nakrájame na tenúčko. Ja som mala cukety asi 25 centimetrové a boli tri. Prekrojila som ich pozdĺžne na polovicu a potom som krájala veľkým nožom tenké plátky. Posolíme ich a necháme zmäknúť v cedníku.
V mise zmiešame ricottu alebo jemný tvaroh (vedierko z Lidla), s vajcami, strúhaným parmazánom, soľou, mletým čiernym korením a lístočkami timiánu.
Plnku nanesieme na predpečený korpus.
Smerom od okraja ku stredu začneme vkladať nakrájanú cuketu husto vedľa seba. Mierne ju zatláčame do plnky. Stred si najskôr stočíme v ruke a naraz vložíme do plnky ... Povrch koláče posolíme, pokoreníme, posypeme troškou syra a semienkami. Môžeme ešte lístočkami timiánu. Nakoniec pokvapkáme olivovým olejom.
Pečieme na 180 stupňoch 45-60 minút ... kým nie je cuketa mäkká.
Koláč podávame teplý, ale výborný je aj na studeno ... Je šťavnatý, okraje cesta chrumkavé ...
Ak si koláčik pripravíte, prajem vám dobrú chuť ...
pondelok 11. septembra 2017
Do lesa vchádza jeseň
Veľmi pomaly, ale je to znať ... Počas leta u nás veľmi málo pršalo a nedostatok vlahy sa prejavil aj skorším žltnutím lístia. Máme chatu postavenú na mieste, zvanom Púšť ... Pôda je tu kamenistá, tvrdá ... neprijíma vodu. Ale inak, je tam krásne ... všade naokolo les a ticho ... užívame si ho cez víkendy. Poďte so mnou na malú prechádzku po okolí.
Spoločnosť nám robia stále hladné brhlíky ...
A ešte niečo z grilu ... :)
Tak, víkend je za nami a do nového týždňa vám prajem všetko dobré ...
Vaša Laura ♥
Tak, víkend je za nami a do nového týždňa vám prajem všetko dobré ...
Vaša Laura ♥