Taká polievka je najlepšia ... z čerstvých domácich plodov ... kúpených na trhu, alebo práve odtrhnutých v záhrade ... V recepte je víno ... alkohol sa vyvarí, chuť vínka ostane a dodáva polievke jedinečnú chuť ... :)
Budeme potrebovať :
pre 4-6 osôb
10 zrelých rajčín
2 PL masla
1 PL oleja
1 veľkú cibuľu
1 mrkvu a kúsok zeleru
1 dl bieleho vína
1 bobkový list
3 snietky čerstvého timiánu
250 ml rajčinového pretlaku
1 liter zeleninového vývaru
soľ, čerstvo namleté čierne korenie
podľa chuti hnedý cukor
na tvarohové halušky:
1 vajce
25 g masla
125 g tučného tvarohu
1 PL kyslej smotany
40 g detskej krupice
soľ, korenie
Rajčiny narežeme do kríža. Vhodíme do vriacej vody a chvíľočku povaríme. Potom ošúpeme a nakrájame na kocky.
V hrnci rozohrejeme maslo a olej, osmahneme na ňom jemne nakrájanú cibuľu a mrkvu so zelerom.
Pridáme pripravené rajčiny, osmahneme, zalejeme vínom, prihodíme koreniny a bylinky a dusíme 10 minút.
Pridáme pretlak, zeleninový vývar a varíme ďalších 10-15 minút, dokedy neni zelenina mäkká.
Potom bylinky a koreniny vyberieme, polievku rozmixujeme, chuť doladíme soľou. korením, cukrom. Ak je polievka riedka, ešte chvíľu ju povaríme, ak je hustá zriedime ju vývarom.
Tvarohové halušky:
Z bielka ušľaháme pevný sneh, utrieme maslo so soľou a žĺtkom, vmiešame tvaroh a smotanu. Prešľaháme a jemne zamiešame krupicu a sneh. Necháme chvíľu postáť.
Potom si necháme zovrieť vodu, osolíme ju. Malú lyžičku si namáčame do vody, naberáme hmotu po troške a vkladáme ju do vriacej vody. Povaríme 2-3 minúty. Vyberieme sitkom a necháme odkvapkať. Potom vkladáme do taniera a zalejeme polievku. Do hmoty môžete nastrúhať aj chuťovo výrazný syr (parmazán a pod.)
Dozdobíme zelinkami ...
Prajem vám dobrú chuť :)
Vaša Laura ♥
Verím, že polievočka s domácimi paradajkami je lepšia, ale ja ju veru robím iba z pretlaku. Čo ma však zaujalo, sú halušky, vyzerajú byť výborné a určite by sa hodili aj do iných polievok. Dobré je, že sa varia osobitne, lebo v polievke mi cestoviny vždy nabobrná a po vychladnutí je polievka hustá. Ja dávam písmenká, alebo mrveničku. Ako v školskej jedálni :-)))
OdpovedaťOdstrániťTeraz ju varievam veľmi málo, ja ju nejem, iba muž a dve mladšie deti. Dvaja starší sú ako ja :-)
A ešte - nedávam mrkvu, zeler a víno.
Paaa
Danka ... polievku iba z pretlaku som robila roky ... bola veľmi rýchlo hotová, čo mi vyhovovalo ... Potom som si začala kupovať časopis Apetit a tam som objavila prvú polievku z čerstvých rajčín. Uvarila som ju a bola som unesená. Odvtedy inú ani nevarím. Až teraz túto s vínom ... Recept je tiež z toho časopisu ... Chutila nám ...
OdstrániťMaj sa dobre ... pa L.
Ja milujem rajčinovú..... Ale tiež tie tvarohové halušky nepoznám. Vyskúšam aj tak. A rajčinky nešúpavam. Mi je to ľúto šupku vyhodiť, určite je zdravá. A nevadí nám to, veď keď sa to rozmixuje.... Zdravím. D. :)
OdpovedaťOdstrániťTiež mám veľmi rada rajčinové polievky ... Ako závarku bežne namiesto cestovín strúham syr ... aký mám ... ale Niva je najlepšia ... Tieto halušky som robila prvý krát ... a určite nie naposledy ... :)
OdstrániťDani ... maj sa faaajn ... pa pa ... L.