Ďalšie z mojich obľúbených letných jadál ... Či skôr už jesenných ? :)
Budeme potrebovať :
320 g ryže na rizotto (Arborio)
1 cibuľu
200 ml bieleho vína
zeleninový vývar
hrášok z mrazničky
mrkva zo záhrady
kukurica z konzervy :))
trochu oleja
150 g masla
asi 4 PL strúhaného syra Grana padano
sušené paradajky
soľ
čerstvo mleté korenie
Aby rizotto bolo naozaj dobré, použite ryžu určenú na rizotto ... a dobré vínko ... :)))
Na rajnicu dáme rozohriať kúsok masla a olej ... opražíme na ňom cibuľku do sklovita. Pridáme hrášok, porestujeme ho chvíľu, potom pridáme nepremytú !!! ryžu. Ryžu premiešame, chvíľu popražíme, pridáme nastrúhanú malú mrkvu a kukuricu. zalejeme vývarom, (po vrch ryže) po
chvíli pridáme soľ, korenie a víno. Za stáleho miešania udusíme
ryžu do mäkka, to je asi 20 minút. Podlejeme vždy, keď sa tekutina temer
vyvarí.
Nakoniec zjemníme maslom a pridáme strúhaný parmazán. Podľa chuti
dosolíme a dobre zamiešame. Vďaka syru bude rizotto ešte krémovejšie
...
Na tanieri rizotto posypeme nakrájanými sušenými paradajkami a podávame.
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Mňamka...takéto rizoto je mám najradšej, žiadne mäso tam nemusí byť len zeleninka, sušené paradajky a u mňa navrch ešte syr...zvláštnosťou je pre ňa pridanie toho syra do rizota, určite to vyskúšam...hneď teraz by som si z neho dala...:)))
OdpovedaťOdstrániťEvka, takto som sa rizoto naučila robiť od Riddiho (S Italem v kuchyni) ... on dáva syr pri varení ... Tiež si nechávam trochu syra na posypanie ... tu som akosi pozabudla a šla rýchlo fotiť a jesť ... aby nevychladlo ... :)))) výborné bolo ... L.
Odstrániťno paradne je....hned by som si dal :)
OdpovedaťOdstrániťV sobotu môžme urobiť ... teším sa ... pa :)
OdstrániťAj ja nepremývam ryžu, čo niekto považuje za hrozné :-)
OdpovedaťOdstrániťNikdy som nedávala do rizota víno, to musím skúsiť!
A najviac mám chuť na tie tvoje sušené paradajky. Ja som ich nakoniec nerobila, prečítala som si, ako ti napísala Danka, že by to bolo dosť drahé sušenie po jednom plechu a tiež nemám sporák na viac plechov naraz.
Už sa teším s čím prídeš cez víkend, isto to bude riadna mňamka!
Pááá