Keďže je sezóna dozrievania paradajok v plnom prúde a ja sušené zbožňujem, rozhodla som sa nasušiť pár pohárikov do zásoby doma ... Robila som to prvý krát a ich chuť ma veru nesklamala ... Určite si postup ešte zopakujem niekoľko krát. :)
Budeme potrebovať :
zrelé paradajky
soľ
cukor
bylinky
olej olivový alebo slnečnicový
Paradajky som umyla a nakrájala na mesiačiky ... každú na 6 alebo 8 častí ... podľa veľkosti. Posolila som ich, trochu pocukrovala kryštálovým cukrom a posypala bylinkami.
Sušiť sa dajú priamo na slnku (trvá to 2-3 dni) alebo v rúre. Tento spôsob som použila radšej ... Teda nastavila som rúru na teplotu 100 stupňov celzia a sušila pri pootvorených dvierkach kým nezískali "gumenú konzistenciu". Trvalo mi to asi 6 hodín ...
Takto usušené paradajky som dala do pohárov, pridala som strúčky cesnaku a rozmarín a zaliala slnečnicovým olejom, Po ochutnávke uložila do chladničky.
Sú veľmi dobré, už teraz sa teším na ďalšie zrelé plody a sušenie ... :))))
Použiť ich možno do cestovín, na pizzu, alebo len tak s chlebíkom či bagetou. Olej potom využijete pri príprave šalátov, polievok, na zápražky ...
Tak čo ... urobíte si ich aj vy ?
Vaša Laura ♥
Musím se přiznat, že jsem ještě sušené rajčaty nikdy neochutnala???Krásnou sobotu přeji Ila
OdpovedaťOdstrániťDoteraz som si ich sem - tam kúpila v kauflande ... tie mi veľmi chutili ... tak som sa tešila na sezónu, že si ich nasuším sama ... :)
OdstrániťIlka, maj sa dobre, ahoj ... L.
Ja som sušené paradajky mala len zo trikrát a vaľmi mi chutili. Zdá sa mi, že ich chuť je ešte lepšia, ako čerstvých.
OdpovedaťOdstrániťMyslíš si, žeaj z kupovaných to bude dobré? Lebo tie asi nemajú takú skvelú chuť, ako domáce. Ale začínajú byť tropické letá aj na Orave, tak sa dám na ich pestovanie :-)))
Lauri urobila si krásne fotočky, hneď by som si otvorila jednu fľaštičku!
Páá
Danka ... ty si to vystihla ... oni sú naozaj lepšie ako surové či čerstvé ... :)))) Sušenie zvýrazní ich chuť, voda sa odparí, ale chuť zostáva ... Ja si myslím, že by to šlo aj z kupovaných ... hlavne teraz v lete ... posoliť a nezabudnúť trochu pricukriť. Budú lepšie ... hlavne teraz v lete ... :)
OdstrániťSani ... pozdravujem na Oravu ... :))) pa L.
Lauri, ja nemám tohoto roku rajčiny. Len na jedenie. Ale keby som mala rúru, kde by som mohla sušiť aspoň 2 plechy naraz, tak by som to vyskúšala z kupovaných. Ale nemám. Lebo z jedného plechu sa mi zdá, že je toho málo. Už keď sa to suší 6 hod., tak aspoň 2 plechy. No, uvidím. :) Pá. D. :)
OdpovedaťOdstrániť