Tento spôsob spracovania ríbezlí ma veľmi zaujal, pretože zachováva najväčšie množstvo vitamínov pri zaváraní.
Využitie: Výborný liek proti anémii ako aj liek proti chorobám priedučiek (vylieči aj chronický zápal priedušiek). Obrovský zdroj vitamínu C a železa hlavne pre zimné obdobie.
Použitie: Podávať ako liek pri ťažkostiach s chudokrvnosťou-anémii, prieduškami a nedostatkom vitamínu C.
Preventívne posilnenie imunity v prechodných obdobiach – zvýšenie
prísunu vitamínu C. Ak ho máte dosť, môžete ho používať ako klasický
lekvár na palacinky, chlieb s maslom a lekvárom, taktiež je výborný ako
časť plnky do torty.
Budeme potrebovať :
1 kg čiernych ríbezlí
1 kg kryštálového cukru
Dobre umyté ríbezle odstopkujeme a odvážime. Potom ich rozmixujeme (vodu nepridávame pri mixovaní).
Zmiešame s cukrom.
Po chvíli zmes začne rôsolovieť.
Plníme do čistých suchých pohárov, dobré je ešte vrch zasypať vrstvou cukru. Uzatvoríme a odložíme.
Z dávky 1 kg ríbezlí my vyšlo 6 pohárikov (300 ml) a ja ich pre istotu skladujem niekde vzadu v chladničke. Tak vyskúšate ?
Vaša Laura
Lauri, je to výborný recept! Ja som kedysi dávno robila podobne - nemixovala som, ale manžel mi to odšťavil na takom kovovom odšťavovači. Ako to robil, už to aj začalo rôsolovatieť. Rýchlo som zamiešala s cukrom a bolo hotovo :-)
OdpovedaťOdstrániťNo, ale už nemáme čierne ríbezle :-(
Pá
Čierne ríbezle majú tú vlastnosť, že hneď začínajú rôsolovieť ... neviem, či je to aj u červených a bielych ... Veľakrát, keď varím klasický džem dolejem trochu vody, aby sa mi to lepšie naberalo do panvíc. Ale to je dobrá vlastnosť ... :)
OdstrániťDani, pekný deň ... L.
Lauri, tak toto som ešte neskúšala. A nezačne to kvasiť?
OdpovedaťOdstrániťTeraz už mám málo čiernych ríbezlí, ale na rok by som to skúsila určite.
Pozerám , že máš také pohárky ako ja, z jogurtu. :)
Maj sa krásne. D. :)
Danka ... cukor to konzervuje, je ho celkom dosť ... vraj sa to normálne skladuje v komore ... ale ja pre istotu dávam do chladničky ... Tých pár pohárikov sa tam stratí ... :))) Vlani mi pekne vydržali a džem bol výborný ... Urob si, aj keď len jeden ... na skúšku ... :)
OdstrániťDani, maj sa dobre, pa .... L.
tak tento recept sa mi tiež páči, zíde sa aj mne, ďakujem a ako vždy, krásne fotky Laurinka :)
OdpovedaťOdstrániť