Nastáva čas májovej bryndze ... najjemnejšej, najlahodnejšej pochúťky z našich salašov.
Májová bryndza je unikát a naozajstný probiotický zázrak. Typicka
slovenská a vo svete ojedinelá pochúťka z ovčieho mlieka, bryndza,
obsahuje 100 až 1000krát viac užitočných mikroorganizmov než živé
jogurty.
Pravá bryndza sa vyrába z čistého a nepasterizovaného ovčieho mlieka, bez tepelného spracovania preto si zachováva všetky aktívne látky v prirodzenom stave.
A čo z nej pripraviť ? Najlepšia je bez akejkoľvek úpravy, natretá na čerstvom tmavom chlebe, posypaná pažítkou. A odhrýzať si z mladej cibuľky ... :)))
Ja najradšej ale robím kerezet ... pomazánku s pridaním masla a cibule ... a ešte bryndzové halušky ... ako v každej domácnosti na Slovensku ...
Pomenovanie "kerezet" používala už moja mamka a priznám sa, že som ho vôbec nemala rada ... Znelo mi maďarsky, cudzo ... (Áno, toto slovko pochádza z maďarčiny, z nemčiny prevzaté pomenovanie bryndzovej pomazánky je "šmirkáš" ... Schmierkäse = rozotierateľný syr ) Túto pomazánku určite mmnohé poznáte a robievate ju ... preto tento recept vkladám len ako inšpiráciu a pripomenutie ... :)
Na prípravu budeme potrebovať :
bryndzu
maslo
cibuľu
mletú červenú papriku
trochu drvenej razce
soľ
Koľko čoho dáte, nechám na vás ... pomazánka bude vždy dobrá ... A potom už len poriadne vyšľahať, natrieť na chlieb a poraňajkovať ... napríklad ...
Rozhodne do tejto pomazánky nepatrí horčica, či dokonca sardinky (ako sa uvádza v mnohých receptoch na nete) ... zdevastuje to jej pôvodnú, bryndzovú chuť ... a to by bola večná škoda ... však ? :)))
Vaša Laura
Máš pravdu, najlepšia je na krajci dobrého chlebíka s jarnou cibuľkou v druhej ruke!
OdpovedaťOdstrániťAk ni je cibuľka, stačí pažítka.
Pomazánku podľa tvojho receptu robievam tiež, ale u nás nemá špeciálny názov, to počujem resp. vidím, poprvýkrát.
Narobila si chúťky, zajtra kupujem bryndzu a cibuľku a pochutíme si :-)))
Pá
:) Veru ... bryndza sa nám nikdy nepreje ... dnes som kúpila celé kilo ... je výborná a zamrazím si aby bola vždy po ruke ... :)
Odstrániťpa pa L.
Práve som dnes kúpila bryndzu, dokonca 2 ks. Robievam nátierku tiež. Ten názov tiež počujem prvý krát. Ahoj. Dana :)
OdpovedaťOdstrániťTen názov ... myslím, že to mamka prevzala od svojej svokry ... tá mala veľa kamarátok, maďariek, ktoré radi a dobre varili ... :))))
OdstrániťDani zdravím ... L.
Brynzova pomazanka je nasa oblubena a vychutnavame si ju s doma upecenym chlebom. Ale bryndza sa u nas zje aj cista len s pazitkou. Je to dobra jarna pochutka a veru veru v maji je najlepsia.
OdpovedaťOdstrániťPozdravujem Katka
Katka ... na fotke je chlebík tiež doma pečený ... som rada, že sa do našich domácností vracajú potraviny a pochutiny doma vyrobené, zdravé, bez konzervantov a iných neduhov .... :))) Bryndza by sa tiež dala ... teóriu ovládam ... len, keby bolo ovčie mliečko ... :))))
Odstrániťpozdravujem a prajem pekný dník ... L.
Hmm ... dala bych si:-))
OdpovedaťOdstrániťOzaj ... Ajka ... u vás dostať bryndzu ? Myslím si že hej ... :)
Odstrániťpozdravujem .... L.
Veru, naša super slovenská bryndza je mňamka...len tak čistá, či už ako tvoja pomazáka, k pečeným zemiačkom alebo na haluškách... keď je skutočne "pravá" ako má byť, nevymenila by som ju za nič.
OdpovedaťOdstrániť..... je proste naša ... však ? :))))
OdstrániťEvka ... pozdravujem ... papa L.