Základom sushi je dobre urobená ryža. Ryžu treba vedieť pripraviť, vôbec to však nie je zložité.
Rozpis je pre 4 osoby, z tohoto množstva ryže by sme mali urobiť 5 roliek, teda 30 kúskov sushi
Budeme potrebovať :
500 g špeciálnej ryže na sushi - bežne sa dá kúpiť v supermarketoch
Na marinádu :
6 PL ocot - originál ryžový ocot
3 PL hnedého cukru
1/2 KL morskej soli
Ocot, cukor a soľ zmiešame v manšom hrnčeku a privedieme do varu, odložíme na chladné miesto.
Ryžu najprv 4-5 krát opláchneme v tejto nádobe pod prúdom vody. Po
poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby 600 ml
vody a počkáme asi 30 min.
Voda bude nad povrchom ryže asi 1-2 cm. Po 30 minútach dáme nádobu na
veľmi silný oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď začne ryža vrieť, plameň
stíšime.
Takto ryžu varíme asi 10 min. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu
necháme odstáť v nádobe ešte 10 min. Po 10 minútach ryžu z nádoby
vysypeme do drevenej (originál bambusovej), keramickej alebo smaltovanej
nádoby. Po vyrovnaní povrchu ryžu polejeme marinádou. Používame
polievkovú lyžicu. Ryžu premiešame sekavým spôsobom drevenou vareškou a
potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné
miesto.
Po vychladnutí je ryža pripravená na prípravu sushi. Má jemnú nevtieravú chuť a je dostatočne lepkavá ... pekne drží pokope.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára