Dlhé roky sa tiež venujem pestovaniu tekvice Hokkaido ... jej výhodou je, že sa nemusí šúpať ... koža pri varení a pečení zmäkne a môže sa konzumovať. Má príjemnú sladko-orieškovú chuť. Varím z nej polievku, používam ju na pečenie a grilovanie ...
A spomeniem ešte hruškovitú tekvicu butternut ... Rada ju pestujem pre malý podiel semiačkovej časti. Dužina je tiež kvalitná, oranžová, vhodná najmä na pečenie ...
No ale vrátim sa k tekvici Muscade de provence ... Dá sa dobre skladovať a pečená je vynikajúca ...
Naposledy som ju pripravila spolu so zemiakmi na cesnaku a bylinkách :
Tekvicu som nakrájala na kúsky, tiež som ju nešúpala ... zemiaky som očistila a nakrájala, všetko som rozložila na pečiaci papier, pokvapkala olejom, posolila, pokorenia, rukami som všetko dobre premiešala s lisovaným cesnakom a upiekla do mäkka ... nakoniec som to celé posypala čerstvým timiánom. Podávala som s jogurtovo - cesnakovým dipom.
Poznáte Tekvicové hranolky ? ... Nakrájala som tekvicu na kúsky a v mise som ich obalila v zmesi zo strúhanky, sezamu, soli, korenia. Obalené hranolky som uložila na plech, pokropila olejom a upiekla.
Ešte spomeniem, že tieto tekvice s oranžovou dužinou obsahujeú veľa betakaroténu. Tekvice sú tiež bohaté na vitamíny, telo si vytvorí potrebné A, získa C, E, vitamíny skupiny B a je nabitá draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom a železom. Vďaka obsahu sacharidov sú vhodná pre diabetikov.
Hokkaido pôsobí blahodarne pri žalúdočných ochoreniach, pri ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice.
Je vítaným liekom pri srdcových a obličkových poruchách. Dužina Hokkaida má močopudné aj žlčopudné účinky. Dokonca pomáha proti hlístam, škrkavkám a mrliam.
Tak toľko o mojich tekviciach ... Prajem vám úspešné a vydarené dni ...
Vaša Laura ♥