štvrtok 21. februára 2019

Sušené slivky ...

Vedeli ste, že sušené slivky sú veľmi prospešné pre ženy, zvlášť po štyridsiatke ...  ?
Slivky sú výborné  dužinaté ovocie, obsahujúce množstvo vitamínov a hlavne vlákniny ...  Už päť sušených sliviek obsahuje 3,5 gramov vlákniny!  Aj naše babičky dobre vedeli, že pri probléme s vyprázdňovaním je dobré dať si zopár sušených sliviek, najlepšie namočených vo vlažnej vode. Vodu treba vypiť a rozmočené slivky zjesť. No ...  mne to funguje aj s nenamočenými  ... hi hi ...

Ale nie o tom som chcela ...
Najnovšie výskumy ukazujú, že sušené slivky sú vhodné aj na kosti.  Nutričné hodnoty sliviek pomáhajú udržať zdravé kosti a chránia pred ochorením kostí spôsobeným v dôsledku starnutia.
Štúdia ukázala, že u žien, ktoré jedli pravidelne sušené slivky cca 10-12 ks,  boli ich kosti  pevnejšie a zdravšie. Dokonca ženy, ktoré jedli sušené slivky, mali aj vyššie hladiny látok, ktoré podporujú tvorbu kostnej hmoty. A to vďaka koncentrovaného obsahu vápnika, horčíka, bóru, vitamínu K, ktorý slivky obsahujú vo svojej prirodzenej forme. 
Slivky obsahujú tiež minerály ako draslík, fluór a železo, ktoré sú potrebné pre tvorbu červených krviniek.
 Látky obsiahnuté v sušených slivkách sa už do 30 minút dostávajú do nášho imunitného systému. Rovnako sa dostávajú aj ku kostným tkanivám a pôsobia ako ochrana pred zápalovými ochoreniami kĺbov a kostí.

A na čo sú ešte sušené slivky dobré ? 
Draslík, polyfenoly a ďalšie živiny, ktoré obsahujú slivky podporujú elasticitu a zdravie steny ciev. Slivky posilňujú srdcové svaly a normalizujú srdcovú frekvenciu. Konzumáciou sliviek si zaručene zabezpečíte zdravie pre vaše srdce.
Sušené slivky pomáhajú vyrovnať sa s ťažkými opuchmi, zlepšujú funkcie obličiek, podporujú odstraňovanie toxínov z tela.
Obsahujú aj vitamín A, preto sú dobré aj na zrak, bohatý zdroj živín vás ochráni pred chrípkami a angínami. 

Preto si určite treba zaradiť sušené slivky do svojho jedálnička, najlepšie každý deň ... Sú výborné aj chuťovo. Rozhodne by nemali byť tvrdé, veľmi vysušené, najlepšie sú vláčne, rozpúšťajúce sa na jazyku.  :))  

Milé blogerky, majte krásne dni ...
vaša Laura ♥

10 komentárov:

  1. Sušené švestky mám moc ráda. Ale je pravda, že je každý den nekonzumuji. Jen nárazově. Mamka dělávala se sušenými švestkami rýžový nákyp - říkali jsme tomu rejžák :-).
    Hezký pátek, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež ich nejem každý deň ... ale v skrinke ich mám stále ... no a sem - tam si zobnem. Ale po prečítaní článku o ich prospešnosti, asi si budem dávať denne aspoň 3 kúsky. Tých 10-12 sa mi zdá veľa ... Hanka, maj krásny víkend ... L.

      Odstrániť
  2. Ja mám tiež rada sušené slivky. Predvčerom som pár zobla :-), ale je pravda, že ich nejem každý deň. Tiež som čítala kdesi taký článok o ich blahodarnom vplyve na organizmus. Lauri, krásny víkend a PS: Vajíčka sú krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Any ďakujem za pochvalu ... :) Slivky sú pre mňa skvelé v každej forme ... teda, okrem tej tekutej ... hi hi ... Mala by som sa ich naučiť sama sušiť ... Pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  3. Já mám raději sušené meruňky. Ale švagrová dělá na Vánoce sušené švestky máčené v rumu, plněné mandlí a obalené v čokoládě a kokosu. To je taková dobrota! I když asi ne tak moc zdravá 😂
    Lauri, měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Postupne si predstavujem všetky chute tej vianočnej dobroty ... a slintám tu ... Marhule mám rada tiež, ale tie radšej nasekám do pečenia ... :) Peti, aj tebe krásne dni ... L.

      Odstrániť
  4. Mám moc ráda veškeré sušené ovoce, jen mi poslední dobou velice vadí, jak ho výrobci různě voskují, napouští a nejednou díky těmto úpravám byl pytlík plný plísně.
    Cpe se do všeho moc chemie a dříve mi sušené ovoce chutnalo lahodněji.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tieto slivky čo si kupujem, sa mi zdajú fajn ... ale marhule, to je čistá katastrofa ... po namočení, umytí majú stále biely povlak ... sú tvrdé, proste nechutné. A na plieseň sa snažím dávať pozor ... aj keď ju vrak mnohokrát nevidno ... Blondýnko, pozdravujem .... L.

      Odstrániť
  5. Veru tak, sú zdravé! Pomaly sa vraciame k starým dobrým múdrostiam. Veď maše staré mamy uchovávali vitamíny na zimu, sušením ovocia. Teraz kúpime aj v zime rôzne čerstvé ovocie, ale dopestované ďaleko od nás. Trpí naša zemička pre našu pažravosť a nenásytnosť :-(
    A pritom nám oveľa viac prospievajú tie naše sušené slivôčky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, veľmi pekne a pravdivo si to napísala ... ďakujem ... :) maj sa fajn L.

      Odstrániť