utorok 23. októbra 2018

296/365 Jesenný spleen



Skončil sa víkend i krátky výlet do Bratislavy ... užívali sme si pekných dní v prírode ... a žiadna jesenná depka sa nekonala ... :)
Toť minule som natrafila na akýsi blog ... o jesennej depresii, melanchólii ... ako sa dotyčná trápi jesenným spleenom, ktorý ju pochytil ... Nie, nie ... s tým nemôžem súhlasiť ... Aj keď mám leto najradšej, jeseň je najfarebnejším obdobím roku ... Pominuli letné extrémne horúčavy, pominulo prázdninové a dovolenkové sťahovanie národov ... Nastal čas kľudu, babieho leta, ktoré je príjemné svojimi dennými teplotami a chladivými iskrivými ránami ...
Zo všadiaľ padá množstvo farebného lístia a v lese nám hlasno šuští pod nohami. Stromy sú obťažkané šťavnatým a zrelým ovocím ... Zberáme úrodu, o ktorú sme sa od jari starali ... Tak aká depka ... :)
Tá sa možno objaví s príchodom celodenných hmiel a sychravého počasia ... ale nájdite si aj v ňom niečo pozitívne ... Dobre sa oblečte, obujte a vydajte sa na dlhú prechádzku ... hoc aj za dažďa ... ešte čistejší vzduch budete dýchať, hmlisté počasie urobí vašej pleti len dobre ... :) A po príchode domov sa nedajte nikým rušiť, obujte si štrikované ponožky, zabaľte sa do deky, uvarte obľúbený čaj a relaxujte ... aspoň hodinku si ukradnite každý deň iba pre seba ... :)
Po depresiách a spleene nebude ani chýru, ani slychu ...


A ako na vás pôsobí jeseň ?

Krásne dni všetkým praje   vaša  Laura ♥

14 komentárov:

  1. Ahoj Laury, já mám podzim ráda moc. A ten letošní, ten byl zatím úplně skvostný! Tolik sluníčka a teplých dnů :) Takže já k sobě splíny nepouštím.
    Ale deprese jako takové, to je už vážnější věc. Ti lidé jsou nemocní, nemohou si poručit, aby splíny neměli. To není o náladě. O tom jestli chci nebo nechci. A věř, že mít hodinku jen pro sebe jim opravdu nepomůže. Bohužel. Vím o čem mluvím, máme deprese v rodině a je to běh na dlouhou trať....
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Peti, nechcela som sa svojim zamyslením nikoho dotknúť ... Písala som samozrejme o človeku zdravom, nezaťaženom psychickými problémami ... Musí to byť naozaj hrozné ... mávam depresie, ale z niečoho iného, nie zo zmeny ročného obdobia. Zatiaľ sa s nimi viem vyrovnať sama ... únikom k obľúbenej činnosti ... :) Peti, maj sa fajn ... L.

      Odstrániť
    2. Laury, určitě ses nikoho nedotkla 😉 To jen že že zkusenosti vím, jak je občas pro zdravé lidi těžké pochopit deprese u jiných. Proč jim je zle, když jim přitom "nic není".
      Kéž by takové nemoci nebyly, viď.
      Krásný večer. Petra

      Odstrániť
  2. Podľa mňa neexistuje lepšie ani horšie ročné obdobie...všetky štyri sú niečim výnimočné a majú svoje pozitíva. Je to len na nás či ich dokážeme vidieť alebo nie. Ja sa na jeseň a zimu celkom teším, celé leto som neprečítala jedinú knihu a tak sa už neviem dočkať kedy konečne načnem tú hromádku kníh, ktorú mám v pláne prečítať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, ako píšeš ... Vždy, keď končí jedno ročné obdobie, neskutočne sa teším na to nasledujúce ... práve teraz na dlhé zimné večery a pohodu pri čaji ... Monika, pekné dni ... L.

      Odstrániť
  3. Svým způsobem mám ráda všechna období. Jen na listopad se nějak moc netěším. Nemám z toho splín ani depresi- to určitě ne, ale pro mne je málo venkovního světla. I ráz krajiny v tomto měsíci ztrácí na barevnosti. Ale je to čas teplého čaje, rozsvícené svíčky,deka, knížka, pletení či háčkování..... to mám ráda.
    Hezký den, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, hlavné je, že si vieme v tých negatívach nájsť niečo pekné pre seba ... však ? Maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  4. Lauri,
    pekne si to napísala a dávam Ti za pravdu :-) Trápiť sa máme, keď budeme chorí... a tak.
    Pekné dni, opatruj sa,
    a.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. AĎka, trápime sa pre mnoho vecí ... jeden viac, iní menej ... Ľudia sme už takí ... Musíme to ale vedieť ukočírovať a trápením sa nesmieme dať omotať ... Prajem aj tebe pekné dni ... L.

      Odstrániť
  5. Laury, já mám ráda všechna roční období, některá víc, některá míň, ale splín nepatří žádnému. Jen je pravda, že mi začíná chybět světlo, ale zase se kochám barevným podzimem. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To svetlo ... to chýba aj mne ... hlavne ráno ... Preto pálim sviečky, a teším sa z každého slnečného dňa ... Marti, pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  6. Všechna roční období jsou krásná a každé přináší jiné radosti(i když ty letní vysoké teploty u mě dostaly léto až na poslední místo), nicméně chápu, že někoho může přepadnout depka, když je venku ošklivo. Já se přiznám, že když dlouho nepřichází jaro, mívám z toho špatný pocit. Už mě štve mít na sobě pořád tolik vrstev oblečení, sníh není, zahrada se pořád neprobouzí a začínám se o ní bát... Jéje. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dý ... mávam podobné pocity ako ty ... zo všetkého sa najviac teším na príchod jari po dlhej zime ... u nás v posledných rokoch bez snehu ... Dúfam a verím, že toho roku sa ho dočkáme ... a potom príde krásna, teplá a zelená jar ... :))) vždy je na čo sa tešiť ... tak sa tešme ... pa L.

      Odstrániť
  7. Máš pravdu! Všetko záleží len na nás. Treba si vždy niečo nájsť a pre mňa je každé obdobie, dokonca aj každé počasie super, vždy niečo pekné v ňom nájdem. A ako ty, tiež mám rada teplo :-)

    OdpovedaťOdstrániť