pondelok 30. júla 2018

Pečené zemiačiky s cesnakom a bylinkami

Zemiačiky ... tie malé sú na pekáči najchutnejšie ...
Bola som v malom rodinnom zelovoci kde z každej bedničky na vás kričí tovar ... že, zober si ma ... som čerstvý, dozretý na koreni a neskutočne dobrý ...  Až mi srdiečko podskočilo, keď som zbadala plný košík maličkých zemiakov ... voľakedy sa práve oni varili pre hydinu a prasatá ... ale ja som hneď vedela, čo budeme mať dnes na obed ...  
Prečo ľudia kedysi nemali nadváhu a vysoký krvný tlak? Lebo jedli varené zemiaky každý deň! Zasýtia vás trikrát viac ako biele pečivo s rovnakým obsahom kalórií. Sú diétnejšie ako obilniny, lebo obsahujú menej sušiny. Zemiaky sú najprospešnejšie varené alebo nasucho pečené, v šupke. Tá nesmie byť ani na kúsku zelená. Taký jed odolá mrazeniu aj varu, neriskujte to. Zemiaky pripravujte v šupke. Ak ich vyzlečiete pred varením, oberiete ich o veľmi veľa prospešných látok.

budeme potrebovať :

drobné zemiaky
cesnak - celé hlavičky
timián, rozmarín
soľ
razcu
olej

Zemiaky najskôr dobre poumývame najlepšie pod tečúcou vodou, na utierke ich necháme odkvapkať a vysušiť ... Plech či pekáč vystelieme papierom na pečenie, vložíme zemiaky. Väčšie prekrojíme na polovice. Pomedzi zemiaky poukladáme neošúpané hlávky cesnaku rozkrojemé priečne (aby sme videli všetky strúčky). Čím viac, tým lepšie.  Takto upečený je vynikajúci.  No ... a ešte všetko posypeme bylinkami a pokvapkáme ... naozaj len pokvapkáme olejom.  Dôkladne posolíme a pridáme razcu.


Počas pečenia zemiaky niekoľkokrát premiešame,  Upečieme do červena a do chrumkava, trvá to približne 1 hodinu. ...
Podávame s cesnakovým dipom z jogurtu, kefírom, alebo obyčajným kyslým mliekom ...
Prajem vám dobrú chuť ...  a poteším sa tipom, ako pečiete zemiačiky vy ...  :)

vaša Laura ♥

5 komentárov:

  1. Lauri, ty nejjednodušší jídla bývají často ty nejlepší. A takovéto brambory i u nás hrají prim. Ty tvoje vypadají báječně!
    Měj se pěkně. Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Laurinka, tak toto je to najlepšie jedlo! Už sa teším, keď budeme vyorávať tie naše, hneď si ich urobím. My ešte stále jeme staré, ale sú stále dobré, tak mi je ľúto ich vyhodiť, nemáme zvieratká, čo by ich zjedli, zjeme si ich my :-)
    Ale s tým cesnakom som ešte nerobila, ale už som videla, že sa pečie cesnak takto aj sám.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lauro, také je takto připravuji, jen nedávám česnek, ale příště to s ním zkusím. Vypadají nádherně, hned bych si dala.
    Pa D.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Taky takto podobně brambory peču, ale dávám jen stroužky česneku. Zkusím to tak, jak píšeš.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Laury, taky peču brambory s česnekem a plněné brambory čímkoliv. Jednoduché a skvělé jídlo. Pro léto jak stvořené. Posílám pozdravy.

    OdpovedaťOdstrániť