Tak tu máme posledný deň prvého mesiaca ... Utieklo to, však ? Január mám vždy spojený so snehom a mrazmi ... tohoročný bol skôr jarný ...
Dnešné ráno však bolo u nás mrazivé ... - 8 ukazoval teplomer ... Dalo sa to čakať, lebo noc bola jasná, mesiac je práve dnes v splne ...
Rosa, mierna ranná hmla a mráz urobili svoje ... Ráno bolo biele aj bez snehu ... Vzala som foťák a šla sa prejsť do záhrady ... Aspoň málo z tej krásy vám prinášam ... :)
Prajem všetkým pekný zvyšok večera .... a ..... stretneme sa vo februári .... :)))))
Vaša Laura ♥
moje blogy
▼
streda 31. januára 2018
utorok 30. januára 2018
Plnené bravčové karé
Na dnes tu pre vás mám zas jeden recept ... Možno vás inšpirujem a uvaríte pre rodinu dobrý obed, či večeru.
Použila som pekné bravčové karé, asi 1,30 kg
a na plnku - čo chladnička dala ... minula som rôzne zvyšky :
300 g hlivy ustricovej ... kľudne dajte huby podľa vašej chuti, včetne mrazených
cibuľu
kúsok šunky nakrájanej na kocky
100 g balkánskeho syra
polovicu veľkej červenej papriky
2 vajcia
soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Najskôr som urobila plnku ...
Na cibuli som orestovala pokrájanú hlivu, pridala som kúsky šunky, balkánsky syr pokrájaný na kocky, ochutila som soľou, mletým čiernym korením, pridala čerstvú červenú papriku, dve vajcia a nechala som ich za stáleho miešania stuhnúť. Nakoniec som vmiešala nasekanú petržlenovú vňať.
Mäso som nakrojila tak, aby vznikol čo najväčší plát.
Plát som jemne naklepala ...
osolila, okorenila, naniesla plnku a zvinula do rolády ... Zaprplané ruky mi nedovolili fotiť postup :))
Roládu som laicky previazala motúzom a sprudka som ju opiekla, aby sa mäso zatiahlo.
Podliala som trochou vody, zakryla alobalom a piekla na 200 stupňov hodinu. V polovici pečenia som alobal odstránila a obložila údenou slaninou. Pekne sa spiekla do chrumkava ...
Podávala som so zemiakovou kašou a sterilizovanou cviklou ...
Rolády bol veru hodný kus ... mali sme ju 2x na obed, dcére som dala na desiatu medzi chlebík, ešte som aj zamrazila ... Ale keď čakáte rodinu na obed ... ideálne ... :)))
Prajem vám pekné dni ...
Vaša Laura ♥
Použila som pekné bravčové karé, asi 1,30 kg
a na plnku - čo chladnička dala ... minula som rôzne zvyšky :
300 g hlivy ustricovej ... kľudne dajte huby podľa vašej chuti, včetne mrazených
cibuľu
kúsok šunky nakrájanej na kocky
100 g balkánskeho syra
polovicu veľkej červenej papriky
2 vajcia
soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Najskôr som urobila plnku ...
Na cibuli som orestovala pokrájanú hlivu, pridala som kúsky šunky, balkánsky syr pokrájaný na kocky, ochutila som soľou, mletým čiernym korením, pridala čerstvú červenú papriku, dve vajcia a nechala som ich za stáleho miešania stuhnúť. Nakoniec som vmiešala nasekanú petržlenovú vňať.
Mäso som nakrojila tak, aby vznikol čo najväčší plát.
Plát som jemne naklepala ...
osolila, okorenila, naniesla plnku a zvinula do rolády ... Zaprplané ruky mi nedovolili fotiť postup :))
Roládu som laicky previazala motúzom a sprudka som ju opiekla, aby sa mäso zatiahlo.
Podliala som trochou vody, zakryla alobalom a piekla na 200 stupňov hodinu. V polovici pečenia som alobal odstránila a obložila údenou slaninou. Pekne sa spiekla do chrumkava ...
Podávala som so zemiakovou kašou a sterilizovanou cviklou ...
Rolády bol veru hodný kus ... mali sme ju 2x na obed, dcére som dala na desiatu medzi chlebík, ešte som aj zamrazila ... Ale keď čakáte rodinu na obed ... ideálne ... :)))
Prajem vám pekné dni ...
Vaša Laura ♥
pondelok 29. januára 2018
29/365
Namaľovala som si nový, trochu insitný obrázok ... :)
Už je aj v rámiku a visí medzi ostatnými ...
Do skleníka sme dnes zasiali reďkvičku a hlávkový šalát ... Zvyčajne tak robíme v marci ... dnes som ten marec cítila v ovzduší ...
Ďakujem všetkým za nakuknutie ... majte sa dobre ...
Vaša Laura ♥
Už je aj v rámiku a visí medzi ostatnými ...
Do skleníka sme dnes zasiali reďkvičku a hlávkový šalát ... Zvyčajne tak robíme v marci ... dnes som ten marec cítila v ovzduší ...
Ďakujem všetkým za nakuknutie ... majte sa dobre ...
Vaša Laura ♥
28/365
Počasie dnešnej nedele stálo za "milujarmilu" ... sychravo a daždivo bolo celý deň ... Žiadne vychádzky ani návštevy sa nekonali, sedeli sme doma ...
No ale ja som nesedela so založenými rukami ... Veľká noc sa blíži, treba chystať kraslice ... Už od začiatku januára výdutky pomaly predznačujem, včera som vyvŕtala prvú stovku a dnes prišlo na rad farbenie ... Tých nepotrebujem veľa, pre začiatok som zafarbila po dvanásť z každej farby ... neskôr sa uvidí ... Gro mojej práce, ako každý rok, budú tvoriť biele madeirové kraslice ... Teším sa ,,,
Popoludní som ešte upiekla aj naše obľúbené Mrkvové šatôčky.
Sú veľmi chutné a príprava vám nezaberie veľa času, ani peňazí ... Potrebujeme :
500 g polohrubej múky
250 g Palmarínu, alebo iného tuku
250 g na jemno nastrúhanej mrkvy
1 prášok do pečiva
trochu soli
na plnenie slivkový lekvár (povidla)
Všetky prísady spolu zmiešame na doske, vyvaľkáme na hr. asi 4 cm ... nakrájame na kocky, naplníme kekvárom a po preložení okraje pritlačíme vidličkou. Upečieme na 200 st. celzia do zlatistej farby ... Ešte teplé obalíme v práškovom cukre.
Foto s postupom si môžete pozrieť TU
Ďakujem, že ste sa u mňa zastavili a zanechali pár slov ... teším sa z nich ...
Vaša Laura ♥
No ale ja som nesedela so založenými rukami ... Veľká noc sa blíži, treba chystať kraslice ... Už od začiatku januára výdutky pomaly predznačujem, včera som vyvŕtala prvú stovku a dnes prišlo na rad farbenie ... Tých nepotrebujem veľa, pre začiatok som zafarbila po dvanásť z každej farby ... neskôr sa uvidí ... Gro mojej práce, ako každý rok, budú tvoriť biele madeirové kraslice ... Teším sa ,,,
Popoludní som ešte upiekla aj naše obľúbené Mrkvové šatôčky.
Sú veľmi chutné a príprava vám nezaberie veľa času, ani peňazí ... Potrebujeme :
500 g polohrubej múky
250 g Palmarínu, alebo iného tuku
250 g na jemno nastrúhanej mrkvy
1 prášok do pečiva
trochu soli
na plnenie slivkový lekvár (povidla)
Všetky prísady spolu zmiešame na doske, vyvaľkáme na hr. asi 4 cm ... nakrájame na kocky, naplníme kekvárom a po preložení okraje pritlačíme vidličkou. Upečieme na 200 st. celzia do zlatistej farby ... Ešte teplé obalíme v práškovom cukre.
Foto s postupom si môžete pozrieť TU
Ďakujem, že ste sa u mňa zastavili a zanechali pár slov ... teším sa z nich ...
Vaša Laura ♥
nedeľa 28. januára 2018
27/365
Keď kvitne brečtan ...
Brečtan popínavý ...stálozelená rastlina často používaná na zakrytie nevzhľadných múrov a plotov kvitne veľmi nenápadnými, ale zaujímavými kvietkami ... kvitne od septembra, do októbra ... Semienka si potom vždy vyzobávajú vtáčiky.
Hoci to znie neuveriteľne, no brečtan má celý rad liečivých účinkov. Upravené listy,či už maceráciou alebo kombináciou s inými bylinkami sú účinné pri liečení dny, kašľa, hemoroidoch a iných zdravotných problémoch, Ale pozor! Vraj treba prísne dbať na správne dávkovanie.
Majte vydarenú nedeľu ... :)
Vaša Laura ♥
Brečtan popínavý ...stálozelená rastlina často používaná na zakrytie nevzhľadných múrov a plotov kvitne veľmi nenápadnými, ale zaujímavými kvietkami ... kvitne od septembra, do októbra ... Semienka si potom vždy vyzobávajú vtáčiky.
Hoci to znie neuveriteľne, no brečtan má celý rad liečivých účinkov. Upravené listy,či už maceráciou alebo kombináciou s inými bylinkami sú účinné pri liečení dny, kašľa, hemoroidoch a iných zdravotných problémoch, Ale pozor! Vraj treba prísne dbať na správne dávkovanie.
Majte vydarenú nedeľu ... :)
Vaša Laura ♥
piatok 26. januára 2018
26/365
Aj keď nie je tuhá zima, vtáčiky sú na kŕmidle stále ...
Chodia k nám sýkorky, zelené stehlíky a tento rok aj brhlíky ... Máme dve kŕmidlá pred kuchynským oknom, jedno z nich je na parapete ... Tam sa odvážia len tí najsmelší ... Že ktorí sú to ? Maličké sýkorky modrinky ... Jedna z nich je aj na fotke ... :) Poznáme ich podľa modrého vršku hlavy.
Zaujímavé je aj sledovanie hierarchie kŕmenia. Na vrchole sú brhlíky ... tie všetky ostatné vtáčiky odháňajú. Nezoberú si však iba jedno zrnko slnečnice ... napakujú si plný zobáčik, odletia na strom, tam si zrnká položia a postupne ich zjedia ... Sýkorky si zoberú vždy len jedno zrnko, to si na konári uchytia nôžkami a vyzobú ho. Podobne to urobia aj stehlíky ...
Mnoho krát operencom zrnká spadnú ... na zem, na strechu garáže a tie si potom nájdu hrdličky a vrabce. Čiernym drozdom zas hádžeme jablká, pekne si ich vyzobú ...
Počas zimy k nám často zavíta aj ďateľ a hýľ. Vždy nás svojou návštevou potešia ... :)
Je veľa ľudí, ktorí sa starajú počas zimných mesiacov o operencov ... Oni sa nám odvďačia na jar krásnym spevom, pozbierajú rôznych škodcov, chrobač ... Ale pozor ! Mali by sme ich kŕmiť len od konca novembra do polovice marca ... Potom sa už musia postarať o seba sami ... :)
Chodia k nám sýkorky, zelené stehlíky a tento rok aj brhlíky ... Máme dve kŕmidlá pred kuchynským oknom, jedno z nich je na parapete ... Tam sa odvážia len tí najsmelší ... Že ktorí sú to ? Maličké sýkorky modrinky ... Jedna z nich je aj na fotke ... :) Poznáme ich podľa modrého vršku hlavy.
Zaujímavé je aj sledovanie hierarchie kŕmenia. Na vrchole sú brhlíky ... tie všetky ostatné vtáčiky odháňajú. Nezoberú si však iba jedno zrnko slnečnice ... napakujú si plný zobáčik, odletia na strom, tam si zrnká položia a postupne ich zjedia ... Sýkorky si zoberú vždy len jedno zrnko, to si na konári uchytia nôžkami a vyzobú ho. Podobne to urobia aj stehlíky ...
Mnoho krát operencom zrnká spadnú ... na zem, na strechu garáže a tie si potom nájdu hrdličky a vrabce. Čiernym drozdom zas hádžeme jablká, pekne si ich vyzobú ...
Počas zimy k nám často zavíta aj ďateľ a hýľ. Vždy nás svojou návštevou potešia ... :)
Je veľa ľudí, ktorí sa starajú počas zimných mesiacov o operencov ... Oni sa nám odvďačia na jar krásnym spevom, pozbierajú rôznych škodcov, chrobač ... Ale pozor ! Mali by sme ich kŕmiť len od konca novembra do polovice marca ... Potom sa už musia postarať o seba sami ... :)
štvrtok 25. januára 2018
25/365
Dnes bol pekný deň ... Ťahalo ma to von od rána ... Ale viete ako to býva ... ešte treba urobiť toto, ešte tamto, jedna kávička, druhá ... a furt som bola doma ...
Vybrala som sa až o pol štvrtej ... Ale vôbec neľutujem, urobila som veľa fotiek pri západe slnka ...
Vložila som aspoň zopár ...
Prajem vám pekný zvyšok večera, ďakujem za návštevu a prípadné komentáre ... :)
Vaša Laura ♥
Vybrala som sa až o pol štvrtej ... Ale vôbec neľutujem, urobila som veľa fotiek pri západe slnka ...
Vložila som aspoň zopár ...
Vaša Laura ♥
streda 24. januára 2018
24/365
Aj mačkám je zima ... tento titulok sa objavil v týždni na jednom blogu. Tam išlo o krásne ilustrácie ... Ale je obdobie, keď sa naši miláčikovia najradšej váľajú vnútri, vo svojom pelechu.
Teda, aspoň tak to praktizuje náš Filip ... Ráno ho nájdeme na kuchynskom okne, takto nazerá dnu, koho konečne uvidí a pustí ho dnu ... Raz prvý vstane manžel, inokedy zas ja ... Filipovi je to v podstate jedno ... Vie, že ho máme radi a dáme mu najesť ... Jeho apetit sa riadi podľa toho, či si chytil v noci myšku, alebo nie ... No a potom sa uloží do kúta, tam má svoj pelech ... Obľúbenýýý ...
Dokáže sa v ňom "pelešiť" celý deň ... Bez cikpauzy, až do večera ... Vtedy sa zvyčajne vypýta von, či mrzne, alebo nie, ide na skusy ...
Ale minulý rok, keď boli mrazy v januári naozaj treskúce, bol vďačný za nocľah v pivnici ... :)
Majte pekné dni ... ďakujem za vašu návštevu a prípadné komentáre ... :)
Vaša Laura ♥
Teda, aspoň tak to praktizuje náš Filip ... Ráno ho nájdeme na kuchynskom okne, takto nazerá dnu, koho konečne uvidí a pustí ho dnu ... Raz prvý vstane manžel, inokedy zas ja ... Filipovi je to v podstate jedno ... Vie, že ho máme radi a dáme mu najesť ... Jeho apetit sa riadi podľa toho, či si chytil v noci myšku, alebo nie ... No a potom sa uloží do kúta, tam má svoj pelech ... Obľúbenýýý ...
Dokáže sa v ňom "pelešiť" celý deň ... Bez cikpauzy, až do večera ... Vtedy sa zvyčajne vypýta von, či mrzne, alebo nie, ide na skusy ...
Ale minulý rok, keď boli mrazy v januári naozaj treskúce, bol vďačný za nocľah v pivnici ... :)
Majte pekné dni ... ďakujem za vašu návštevu a prípadné komentáre ... :)
Vaša Laura ♥
utorok 23. januára 2018
23/365
Šípkový čaj ... patrí spolu s mátovým a lipovým k najobľúbenejším čajom zimy ...
Na jeseň som nelenila a nazbierala si šípok do zásoby ... nie veľa, toľko koľko v zime minieme ...
Usušené šipky totiž postupne strácajú obsah vitamínom a minerálov. Každú jeseň preto obnovujte čerstvé zásoby. !!!
A ako správne pripraviť dobrý šípkový čaj ?
Kedysi som počula v rozhlase radu jednej lekárky a tá odporúčala šípky pred varením nedrviť (môžu uškodiť ostré chĺpky čo sú vo vnútri), iba namočiť na niekoľko hodín do studenej vody a nechať lúhovať. Potom ich treba krátko povariť, po vypnutí nechať postáť cca 20 minút. A potom popíjať ... :) Takto varím šípkový čaj aj ja ... je výborný ... Často k šípkam prihodín aj čierne ríbezle ...
Ďakujem vám za návštevu a milé komentáre ...
Vaša Laura ♥
Na jeseň som nelenila a nazbierala si šípok do zásoby ... nie veľa, toľko koľko v zime minieme ...
Usušené šipky totiž postupne strácajú obsah vitamínom a minerálov. Každú jeseň preto obnovujte čerstvé zásoby. !!!
A ako správne pripraviť dobrý šípkový čaj ?
Kedysi som počula v rozhlase radu jednej lekárky a tá odporúčala šípky pred varením nedrviť (môžu uškodiť ostré chĺpky čo sú vo vnútri), iba namočiť na niekoľko hodín do studenej vody a nechať lúhovať. Potom ich treba krátko povariť, po vypnutí nechať postáť cca 20 minút. A potom popíjať ... :) Takto varím šípkový čaj aj ja ... je výborný ... Často k šípkam prihodín aj čierne ríbezle ...
Ďakujem vám za návštevu a milé komentáre ...
Vaša Laura ♥
pondelok 22. januára 2018
22/365
Šila som kamarátke obliečky na malé vankúšiky. Zadanie znelo, čo najjednoduchšie v neutrálnych farbách ... a rýchlo, rýchlo ... včera bolo neskoro ... :)))
Tak sme prekutrali skrinku s látkami, vybrala si sama a ja som už aj strihala ... Prvý krát som vankúšiky ušila s tzv. hotelovým zapínaním. Vankúš sa teda nezapína na gombíky, ani na zips, len na zadnej strane sú dva kusy látky preložené cez seba.
Je to naozaj veľmi rýchle šitie ... dúfam, že kamarátka bude spokojná ... máte aj vy skúsenosť s takýmto spôsobom "zapínania" vankúšov ? ste s ním spokojné ?
Ďakujem za vašu návštevu a prípadné komentáre ---
Vaša Laura ♥
Tak sme prekutrali skrinku s látkami, vybrala si sama a ja som už aj strihala ... Prvý krát som vankúšiky ušila s tzv. hotelovým zapínaním. Vankúš sa teda nezapína na gombíky, ani na zips, len na zadnej strane sú dva kusy látky preložené cez seba.
Je to naozaj veľmi rýchle šitie ... dúfam, že kamarátka bude spokojná ... máte aj vy skúsenosť s takýmto spôsobom "zapínania" vankúšov ? ste s ním spokojné ?
Ďakujem za vašu návštevu a prípadné komentáre ---
Vaša Laura ♥
nedeľa 21. januára 2018
21/365
Konečne máme aj u nás bielu zimu ...
Zimu, aká má byť ... so snehom, mrazom a ozaj sviežim vzduchom ... popoludňajšia prechádzka za dedinu mi urobila dobre ... Vrátila som sa domov s vyštípanými lícami a čistou hlavou ... :)
Len či takáto krása vydrží ... vraj od stredy sa bude opäť otepľovať ...
Ďakujem vám za návštevu, milé komentáre a prajem úspešný týždeň ...
Vaša Laura ♥
Len či takáto krása vydrží ... vraj od stredy sa bude opäť otepľovať ...
Ďakujem vám za návštevu, milé komentáre a prajem úspešný týždeň ...
Vaša Laura ♥
sobota 20. januára 2018
20/365
Hurmikaki je ovocie plné živín a vitamínov ...
Pamätám sa, že už tu raz bolo ... krátko po Nežnej revolúcií, keď k nám zo západu prenikali najrôznejšie novinky, objavilo sa na pultoch zelovocov. Vtedy som o ňom veľa nevedela, len že najlepšiu a najsladšiu chuť má vtedy, keď jeho dužina úplne zmäkne.
Potom sa na veľa rokov z pultov stratilo ... aspoň u nás tomu tak bolo ...
Nejdem sa teraz rozpisovať o jeho účinkoch a obsahu vitamínov, minerálov ... to si v prípade záujmu ľahko nájdete na googli. Chcem vám ho len pripomenúť, či odporučiť ku konzumácií.
Osviežte zimnú klasiku v príjme vitamínov. Pomaranče a mandarinky vymeňte, resp. doplňte o hurmikaki. :)
Prajem vám príjemný zvyšok večera a krásnu nedeľu ...
Vaša Laura ♥
Pamätám sa, že už tu raz bolo ... krátko po Nežnej revolúcií, keď k nám zo západu prenikali najrôznejšie novinky, objavilo sa na pultoch zelovocov. Vtedy som o ňom veľa nevedela, len že najlepšiu a najsladšiu chuť má vtedy, keď jeho dužina úplne zmäkne.
Potom sa na veľa rokov z pultov stratilo ... aspoň u nás tomu tak bolo ...
Nejdem sa teraz rozpisovať o jeho účinkoch a obsahu vitamínov, minerálov ... to si v prípade záujmu ľahko nájdete na googli. Chcem vám ho len pripomenúť, či odporučiť ku konzumácií.
Osviežte zimnú klasiku v príjme vitamínov. Pomaranče a mandarinky vymeňte, resp. doplňte o hurmikaki. :)
Prajem vám príjemný zvyšok večera a krásnu nedeľu ...
Vaša Laura ♥
piatok 19. januára 2018
19/365
Aj kaktusy treba občas poliať ... To si sleduje manžel, lebo nie je nič horšieho, ako keď zeleň v byte zalievajú dvaja. :))) Objavil pri tom túto hviezdu ...
Je to stapélia a pochádza z južnej Afriky a vyskytuje sa aj vo východnej Indii. Kvitne v lete, ale túto našu asi pomýlilo počasie a obdarila nás hviezdou aj teraz, v januári.
Pestovanie kaktusov bol koníček môjho muža. Pavučinky a prach som z nich musela odstraňovať ja ... a môj vzťah k nim postupne chabol ... Neskutočne niektoré pichajú, to je ďalšie mínus v mojich citoch k nim. Určite našim kaktusom venujem samostatný príspevok ...
Máme ich presne takto uložené na okne vo verande ... :)
Tieto na obrázku z netu, vytvorila češka Veronika Richterová z PET fliaš ... zaujímavé ... však ?
Vaša Laura ♥
Pestovanie kaktusov bol koníček môjho muža. Pavučinky a prach som z nich musela odstraňovať ja ... a môj vzťah k nim postupne chabol ... Neskutočne niektoré pichajú, to je ďalšie mínus v mojich citoch k nim. Určite našim kaktusom venujem samostatný príspevok ...
Máme ich presne takto uložené na okne vo verande ... :)
Tieto na obrázku z netu, vytvorila češka Veronika Richterová z PET fliaš ... zaujímavé ... však ?
Vaša Laura ♥
štvrtok 18. januára 2018
Losos s hlivami a citrónovou omáčkou
Mali sme na obed rybu ... Od Vianoc prvý krát ...
Čerstvé ryby by sme mali jesť aspoň jeden krát do týždňa ... Priznám sa, ryby s kosťami veľmi nemusím, aj keď ich jedenie mi problémy nerobí. Oveľa radšej mám takéto ušľachtilejšie kúsky. Teší ma, že v dnešnej dobe nie je problém ich kúpiť a nezruinujú peňaženku ...
Budeme potrebovať pre 2 osoby:
asi 300 g lososa alebo pstruha dúhového
300 g hlivy ustricovej
1 červenú cibuľu
2 PL trstinového cukru
šťavu z polovice citróna
batáty ako prílohu
soľ, korenie, olej
Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla ...
Najskôr som lososa umyla, osušila, posolila a pokorenila. Odložila som ho bokom.
Na červenej cibuľke som opražila nakrájanú hlivu, chvíľu som ju podusila do chrumkava, potom som pridala cukor aby skaramelizoval, po chvíli som pridala soľ, korenie a citrónovú šťavu podľa chuti. Pridala som aj trochu vody, aby bolo omáčky viac.
Jeden väčší batát som očistila, nakrájala a varila do mäkka, asi 5 minút. Treba dať pozor, aby sa sladké zemiaky nerozvarili ...
A teraz prišiel na rad losos. Na rozpálenej panvici som ho sprudka opiekla na strane s kožou. Keď bola koža pekne opečená, obrátila som ho a na bokoch som sledovala, ako sa prepeká. Ak je treba, môžete opiecť aj na bokoch ... Mäso ale nemá byť vysušené, má byť mäkké a krehké.
Hotovo, je navarené ... Rýchle, výborné a trochu aj slávnostné ... :)
A ako najradšej pripravujete ryby vy ? Jete ich často ? A možno máte doma aj rybára ... :)))
Vaša Laura ♥
Čerstvé ryby by sme mali jesť aspoň jeden krát do týždňa ... Priznám sa, ryby s kosťami veľmi nemusím, aj keď ich jedenie mi problémy nerobí. Oveľa radšej mám takéto ušľachtilejšie kúsky. Teší ma, že v dnešnej dobe nie je problém ich kúpiť a nezruinujú peňaženku ...
Budeme potrebovať pre 2 osoby:
asi 300 g lososa alebo pstruha dúhového
300 g hlivy ustricovej
1 červenú cibuľu
2 PL trstinového cukru
šťavu z polovice citróna
batáty ako prílohu
soľ, korenie, olej
Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla ...
Najskôr som lososa umyla, osušila, posolila a pokorenila. Odložila som ho bokom.
Na červenej cibuľke som opražila nakrájanú hlivu, chvíľu som ju podusila do chrumkava, potom som pridala cukor aby skaramelizoval, po chvíli som pridala soľ, korenie a citrónovú šťavu podľa chuti. Pridala som aj trochu vody, aby bolo omáčky viac.
Jeden väčší batát som očistila, nakrájala a varila do mäkka, asi 5 minút. Treba dať pozor, aby sa sladké zemiaky nerozvarili ...
A teraz prišiel na rad losos. Na rozpálenej panvici som ho sprudka opiekla na strane s kožou. Keď bola koža pekne opečená, obrátila som ho a na bokoch som sledovala, ako sa prepeká. Ak je treba, môžete opiecť aj na bokoch ... Mäso ale nemá byť vysušené, má byť mäkké a krehké.
Hotovo, je navarené ... Rýchle, výborné a trochu aj slávnostné ... :)
A ako najradšej pripravujete ryby vy ? Jete ich často ? A možno máte doma aj rybára ... :)))
Vaša Laura ♥
streda 17. januára 2018
17/365
Dnes ostávam na snehovej vlne ... Zašli sme do lesa ...
V rekreačnej oblasti pri Prievidzi máme chatu. Máme tam aj dobrú pivnicu na jablká a zeleninu ...
Dnes sme boli doplniť domáce zásoby ...
Naplnili sme košík, vtáčikom nasypali do kŕmidiel semienka, Trochu sme sa poprechádzali, navštívili susedov, ktorí tam žijú celoročne ...
Bolo nám príjemne ...
Vaša Laura ♥
V rekreačnej oblasti pri Prievidzi máme chatu. Máme tam aj dobrú pivnicu na jablká a zeleninu ...
Dnes sme boli doplniť domáce zásoby ...
Naplnili sme košík, vtáčikom nasypali do kŕmidiel semienka, Trochu sme sa poprechádzali, navštívili susedov, ktorí tam žijú celoročne ...
Bolo nám príjemne ...
Vaša Laura ♥
utorok 16. januára 2018
16/365
Snežííííí ...
No, dnešná fotka nič moc ... pohľad z kuchynského okna ... ale tá radosť zo snehu !!! :)
Nebola som ani na prechádzke, venovala som sa dnes výrobe syrov ...
A ešte spomeniem, že kraslice do Anglicka dorazili v temer v poriadku ... rozbili sa len dve, dvanásť ostalo neporušených a Caroline je z nich vraj unesená ... :)))))))))
Vaša Laura ♥
No, dnešná fotka nič moc ... pohľad z kuchynského okna ... ale tá radosť zo snehu !!! :)
Nebola som ani na prechádzke, venovala som sa dnes výrobe syrov ...
A ešte spomeniem, že kraslice do Anglicka dorazili v temer v poriadku ... rozbili sa len dve, dvanásť ostalo neporušených a Caroline je z nich vraj unesená ... :)))))))))
Vaša Laura ♥
pondelok 15. januára 2018
15/365
Práve teraz, v tomto období je najlepší čas na dobrú knihu ... Vonku nepríjemné počasie, vnútri teplo a pohoda .... Veľmi rada trávim dlhé zimné večery pri rozčítanej knihe ... :)
A táto je veru poriadna ... má 897 strán. Je napísaná ľahko a pútavo ... Som dosť romantická duša a knihy Rosamunde Pilcherovej milujem. Tak si to užívam ... :)
Prajem vám príjemný utorok ...
Vaša Laura ♥
A táto je veru poriadna ... má 897 strán. Je napísaná ľahko a pútavo ... Som dosť romantická duša a knihy Rosamunde Pilcherovej milujem. Tak si to užívam ... :)
Prajem vám príjemný utorok ...
Vaša Laura ♥
nedeľa 14. januára 2018
Zapečené cesnakové zemiaky s bylinkami
Dnes to bude inšpirácia na výbornú, jednoduchú večeru, alebo pohostenie pre priateľov, pre návštevu ... Určite si oblížu všetky prsty ...
Budeme potrebovať zemiaky uvarené v šupke, 100 g masla, syr v čerievku, alebo 4 PL strúhaného syra .... 4-5 prelisovaných strúškov cesnaku, soľ, korenie. veľa nasekanej petržlenovej vňate, alebo pažitky, provensálske bylinky.
Uvarené zemiaky som neolúpané prekrojila na polovicu a uložila ich na plech. Ostatné suroviny som spolu v miske vyšľahala a následne som hmotu rozdelila na zemiaky. Plný plech zemiakov ... mali sme hostí ... :)))
Piekla som na 200 stupňov asi pol hodinu, ku koncu som teplotu zvýšila na 250 stupňov, aby chytili zemiaky farbu. Horúce som podávala poliate spusteným masielkom ... :)
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Budeme potrebovať zemiaky uvarené v šupke, 100 g masla, syr v čerievku, alebo 4 PL strúhaného syra .... 4-5 prelisovaných strúškov cesnaku, soľ, korenie. veľa nasekanej petržlenovej vňate, alebo pažitky, provensálske bylinky.
Uvarené zemiaky som neolúpané prekrojila na polovicu a uložila ich na plech. Ostatné suroviny som spolu v miske vyšľahala a následne som hmotu rozdelila na zemiaky. Plný plech zemiakov ... mali sme hostí ... :)))
Piekla som na 200 stupňov asi pol hodinu, ku koncu som teplotu zvýšila na 250 stupňov, aby chytili zemiaky farbu. Horúce som podávala poliate spusteným masielkom ... :)
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥