nedeľa 12. novembra 2017

Obliečka na vankúš so skrytým zipsom - návod.

Sľúbila som že vám ukážem, ako jednoducho a rýchlo sa dá ušiť obliečka na vankúš so zatváraním na zips.
Musím sa priznať, že som samouk ...  Šiť som začala ešte na strednej škole ... Bola vtedy taká služba, že som prišla za paňou, povedala som aké šaty si predstavujem, odmerala ma  a z prinesenej látky mi tie šaty, alebo sukňu, nohavice vystrihla. Doma som diely zošila, vypracovala detaily a mala som parádu.  Neskôr som si už strihala sama podľa Burdy, Šila som si všetko, neskôr aj pre deti a občas aj pre manžela.
Teraz už  oblečenie nešijem, neoplatí sa to ... Ale baví ma šiť bytový textil, rôzne doplnky do bytu, praktické, aj na parádu.

Dnes vám ukážem ako jednoducho šijem obliečku na vankúš o rozmeroch 40x40 cm.
Takže, najskôr si vystrihnem jednotlivé diely.  Budem potrebovať :

štvorec  o rozmeroch                   41,4 x 41,4  cm     (do švíku počítam 0,7 cm)  -  predný diel
obdĺžnik                                       41,4 x 13  cm             spodná časť zadného dielu
obdĺžnik                                       41,4 x 40  cm             horná časť zadného dielu
ZIPS šatový    30 cm   poprípade  35 cm

Začínam prišitím zipsu na spodný diel .  Látka je lícom hore, zips vrchnou stranou dole, podľa obrázka ho umiestnim do stredu.
Prišpendlím si ho o látku, na stroji  nasadím  zipsovú patku a zips prišijem.

Ak treba, okraj začistím cik cakovým stehom.  Prišitý zips prevrátim a látku zažehlím.
Zatiaľ jednoduché ... nie ?  :)))
Teraz idem spojiť druhú časť zadného dielu so zipsom.  Začnem zažehľovaním lemu na strane, ktorá meria 41,4cm!  Zažehľujem na 2x, po 3cm.
Takto zažehlený lem priložím na zips tak, aby mi prekrýval aj zips aj látku ... podľa obrázka :
Vrchnú časť teraz pozorne prišpendlím o zips - začínam od stredu, pokračujem ku krajom zipsu ...
asi 6,5 cm od kraja  prišpendlím zips kolmo (prišijú sa jeho okraje) a pokračujem prišpendlením o spodnú časť ... Zle sa to opisuje, hádam viac napovedia obrázky :
Keď mám takto zips našpendlený, z opaku skontrolujem, či mi všade špendlíky chytili zips.  Ak nie, opravím, prešpendlím. Tu je to v poriadku.
No a potom to popri špendlíkoch prešijem na stroji. Patka je už normálna, nie zipsová. Samozrejme špendlíky tesne pred patkou vyberám ... :)
A zips je prišitý, hlavná časť zadného dielu je hotová ...
Skontrolujem zo zadu ...
Ak je zips prišitý o obe časti je všetko v poriadku, ak mi šev ušiel, treba opravovať ...
Teraz vankúš skompletujem:
Najskôr otvorim zips,  Na to nezabudnúť, cez otvorený zips budem vankúš obracať.  Obe časti, prednú aj zadnú položím lícom k sebe čo najpresnejšie.  Prišpendlím a odstrihnem čo prečnieva.
Zips musí byť otvorený ...
Prešijem dookola vo vzdialenosti cca 0,7 cm  a šev začistím cik cakovým stehom.
Obliečku prevrátim, poriadne vyžehlím ...

 A začnem šiť ďalší vankúšik ...  :)))
 alebo

S prvým zipsom sa možno potrápite, ale  ďalej to už pôjde stále lepšie ...
Nech sa vám darí ...
Vaša Laura ♥





13 komentárov:

  1. Dobré ráno Laury, koukám, že moje historie šití je úplně stejná, jako popisuješ, jen jsem začala později až na první mateřské. Jsem taky naprostý samouk, ale šila jsem si i do svého butiku nakonec saka a vše další. Krásné polštáře. Měj krásnou neděli.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bola taka doba ... Co sme si neuroboli, to sme nemali. Teraz to mame o to lahsie. 😉 ale aj dnes je mnozstvo mladych zien sikovnych a kreativnych ... Paci sa mi to ... Marti, pekne nedelne popoludnie prajem ...

      Odstrániť
  2. Jé, super návod, pletu, vyšívám, začínám háčkovat, ale k šití jsem se ještě neodhodlala, i když mi loni Ježíšek nadělil šicí stroj. Tak, že bych se začala učit na polštářcích, zrovna tahle kombinace, by se mi do obýváku moc hodila :).
    Přeju krásnou neděli

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lauri,
    návod je super, asi vyskúšam, musím tam ale zakomponovať aj výšivku, tak premýšľam, ktorý diel to bude a rozmer ?:? Ja som tiež sampouk v šití, šijem zatiaľ len ozdoby a pod.
    Pekný zvyšok víkendu, pá,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adka, prvorada je predna strana a jej rozmer podla vankusa na ktory sijes. Zadnu stranu si prisposobis podla prednej. 13cm na spodnu cast zipsu + rozmer zvysku ku ktoremu priratame 6cm na zalozenie. Ja este pridam cca 5cm ako rezervu. Vzdy radsej kusok odstrihnem, akoby malo chybat. Takze v tomto mojom pripade ma predna strana rozmer 41,4 x 41,4 cm aj s prodanim do sviku.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Díky za návod, je velmi dobře zdokumentován, nyní před Vánocemi se mi všitý zip tímto jednoduchým způsobem moc hodí, budou dárky (polštáře).Jsem začátečník a nikdy jsem zip do polštáře ještě nevšívala.Přeju hezké dny a lepší počasí, než je u nás v Chebu.Božena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Božka ... som rada, že pomôžem ... Tak nech sa ti darčeky vydaria ... Pozdravujem do Chebu ... :) L.

      Odstrániť
  6. Lauri, toto som ja potrebovala ako soľ! ĎAKUJEM! Určite vyskúšam, len keby šasu bolo viac :-)
    Pozerám, ako to pekne šije stroj a ty ideš pekne rovno. Moje šitie teda také nie je, stroj si štrajkuje, kedy chce a ja ako keď pes ----!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ...verím, že pri prvej príležitosti vankúš podľa môjho návodu ušiješ ...A už pekne v nových priestoroch ... či ? A kúp si aj nový stroj ... okolo stovky už dostaneš dobrý, kvalitný ... Maj sa dobre ... pa L.

      Odstrániť
  7. Milá Laura, výborný návod, takýto "polopate" som potrebovala :)Páčia sa mi aj vaše malé taštičky na kozmetiku a iné drobnosti. Prosím, ak by ste mali čas, mohli by ste popísať ako sa šijú (hlavne tie záševky, aby sa vytvorilo dno taštičky). Prajem pekný večer :) Maja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka ... ďakujem za milý komentár ... návod na taštičku už samozrejme chystám ... Pozdravujem a tiež prajem pekný večer ... L.

      Odstrániť
  8. Lauri, ďakujem za pekný postup...zatiaľ som šila všetky vankúše len bez zapínania ale vždy som chcela so zipsom len sa mi s tým nechcelo babrať :) Tvoj postup ma nakopol...:))) Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť