Budeme potrebovať :
mätu
2 litre vody
2 PL kyseliny citrónovej
1 kg cukru
Umytú mätu som dala do hrnca ... použila som celkom dosť bylinky ... čím viac bylinky dáte, tým bude sirup silnejší . Mätu som zaliala vodou a spolu som to povarila ... asi 15 minút. Prekryla utierkou a nechala som to do druhého dňa vyluhovať.
Na druhý deň som vodu scedila, pridala cukor a kyselinu citrónovú. Zahrievaním som cukor rozpustila ...pozor, už nevaríme ...
Hotový sirup som naliala do 3 dl pohárov, zavičkovala a dala sterilizovať ... Stačí, len aby víčko chytilo ... asi 5 minút.
Pred použitím sirup prelejem do vhodnej sklenenej fľaše ...
Mätový sirup je výborný do alkoholických i nealkoholických nápojov, na prisladenie čajov i výrobu domácej limonády. Rozriedime sirup vodou, alebo minerálkou podľa chuti, pridáme šťavu z citrónu, pomaranča alebo grepu, v lete pridáme pár lístkov čerstvej mäty, alebo pár kúskov nakrájaného vychladeného ovocia, fantazii se meze nekladú.
Vaša Laura ♥