Skvelá pochúťka! Tento šalát doporučujem vrstviť do sklenej misy, môžete tak videť, ako pekene vyzerá. Ale nie je to len pastva pre oči, hlavne pre naše
chuťové poháriky. Vďaka dlhému pobytu v chladničke sa krásne spoja všetky vrstvy do neodolateľnej
kombinácie. Hodí sa k čerstvému tmavému pečivu, alebo ako príloha ku
grilovanému mäsu.
Budeme potrebovať :
1 pohár (350g) sterilizovaného zeleru
1 plechovku (420g) sterilizovanej kukurice
1 plechovku kompotovaného ananásu
1 pór
300 g šunky
300 g tvrdého syra
1 pohár tatarskej omáčky
1 kelimok bieleho jogurtu
2 vajcia uvarené na tvrdo
Na spodok sklenenej misy rozložíme sterilizovaný zeler bez šťavy. Ja som si dopredu uvarila zeler v slanej vode, tú som potom dochutila cukrom a octom a nechala uvarený zeler v nej macerovať cez noc ... Na zeler dáme scedenú kukuricu, na ňu, na tenké koliečka nakrájaný pór. Na pór vrstvíme ananás, ktorý sme pokrájali na drobné kúsky. Potom nasleduje nakrájaná šunka.
Zmiešame tatársku omáčku s jogurtom, môžeme ju mierne posoliť a pokoreniť a vylejeme na šunku. Pridáme na koliečka nakrájané vajíčka.
Vrch posypeme strúhaným syrom.
Takto pripravený šalát zakryjme potravinovou fóliou alebo alobalom a dáme do chladničky na 24 hodín.
Pred podávaním môžeme šalát dobre premiešať.
Prajem vám dobrú chuť...
Vaša Laura ♥
moje blogy
▼
štvrtok 26. mája 2016
streda 25. mája 2016
Polievka z čerstvých rajčín s rokfortom
Toto je moja najobľúbenejšia polievka ... je veľmi dobrá a veľmi rýchlo hotová ... recept som našla v akomsi časopise pred niekoľkými rokmi ... V sezóne ju robím samozrejme z čerstvých rajčín, v zime otvorim pohár (litrový) a polievočka je za pár minút na stole ...
Budeme potrebovať :
800 g olúpaných rajčín
1 cibuľa
2-3 PL oleja, najlepšie olivového
500 ml zeleninového vývaru
100 g plesňového syra
1 chili paprička
mleté čierne korenie
čerstvá bazalka
Rajčiny narežeme do kríža.
Vhodíme do vriacej vody a chvíľočku povaríme.
Potom ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
Na oleji zapeníme cibuľu spolu s čili papričkou.
K cibuli pridáme nakrájané rajčiny.
Zalejeme zeleninovým vývarom a spolu povaríme 10 minút.
Nakoniec pridáme mleté čierne korenie a servírujeme s plesňovým syrom a čerstvou bazalkou. Prajem dobrú chuť.
Vaša Laura ♥
Budeme potrebovať :
800 g olúpaných rajčín
1 cibuľa
2-3 PL oleja, najlepšie olivového
500 ml zeleninového vývaru
100 g plesňového syra
1 chili paprička
mleté čierne korenie
čerstvá bazalka
Rajčiny narežeme do kríža.
Vhodíme do vriacej vody a chvíľočku povaríme.
Potom ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
Na oleji zapeníme cibuľu spolu s čili papričkou.
K cibuli pridáme nakrájané rajčiny.
Zalejeme zeleninovým vývarom a spolu povaríme 10 minút.
Nakoniec pridáme mleté čierne korenie a servírujeme s plesňovým syrom a čerstvou bazalkou. Prajem dobrú chuť.
Vaša Laura ♥
sobota 21. mája 2016
Šalvia ananásová
Mám na záhrade šalviu lekársku ... Priznám sa bez mučenia, že len na okrasu ... Čaj z nej mi nechutí, ba ani jej vôňa mi nie je príjemná ... Má ale veľmi pekné listy ... Minule som na nej prekvapila inaflagranti dvoch chrobákov - zlatohlávkov ... :)
Ale ... na internete som objavila inú šalviu ... Šalviu ananásovú. A dočítala som sa o nej samé lákavé veci ... Pochádza z Mexika,jej listy po pošúchaní vydávajú krásnu a intenzívnu vôňu ananásu. Táto dekoratívna šalvia má podobne ako aj iné druhy liečebné využitie – odvary sa používajú na dezinfekciu rán a na kloktanie hrdla pri zápaloch a tonzilitídach. Listy sú navyše veľmi vítaným doplnkom a osviežením ovocných šalátov, zdobia sa nimi ovocné zákusky či dezerty. Tento druh Šalvie navyše krásne kvitne – jasnočervené kvety zdobia krík už od neskorej jari. Darí sa jej na slnečnom mieste na balkóne či terase, prezimujeme v chladnejších ale svetlých miestnostiach pri teplote okolo 10 °C.
foto z internetu
No a ja po nej pátram v obchodoch, nikde som ju zatiaľ neobjavila ... Na nete sa objednať dá, ale radšej by som ju kúpila v kamennom obchode ...
Prajem vám príjemný, konečne teplý víkend ... užite si slniečko ... :)
Vaša Laura ♥
Ale ... na internete som objavila inú šalviu ... Šalviu ananásovú. A dočítala som sa o nej samé lákavé veci ... Pochádza z Mexika,jej listy po pošúchaní vydávajú krásnu a intenzívnu vôňu ananásu. Táto dekoratívna šalvia má podobne ako aj iné druhy liečebné využitie – odvary sa používajú na dezinfekciu rán a na kloktanie hrdla pri zápaloch a tonzilitídach. Listy sú navyše veľmi vítaným doplnkom a osviežením ovocných šalátov, zdobia sa nimi ovocné zákusky či dezerty. Tento druh Šalvie navyše krásne kvitne – jasnočervené kvety zdobia krík už od neskorej jari. Darí sa jej na slnečnom mieste na balkóne či terase, prezimujeme v chladnejších ale svetlých miestnostiach pri teplote okolo 10 °C.
foto z internetu
No a ja po nej pátram v obchodoch, nikde som ju zatiaľ neobjavila ... Na nete sa objednať dá, ale radšej by som ju kúpila v kamennom obchode ...
Prajem vám príjemný, konečne teplý víkend ... užite si slniečko ... :)
Vaša Laura ♥
nedeľa 15. mája 2016
Jablkovo-kokosové rezy so žĺtkovou polevou
Všetky koláčiky čo pekávam už tu na blogu mám ... A keďže treba aj príspevky na blog vkladať, treba aj sem-tam niečo nové upiecť ... Tento krát to boli tieto rezy ... pečenie je jednoduché, chutia výborne ... Určite vás nesklamú ... V recepte sú jablká, ale celkom dobre poslúži aj podusená rebarbora ... s ňou to urobím nabudúce ...
Budeme potrebovať :
na cesto:
400 g polohrubej múky
2 vajcia
1 Hera
2 PL práškového cukru
2 PL kakaa
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
na plnku:
sneh zo 4 bielkov
200 g kryštálového cukru
150 g strúhaného kokosu
2 PL hrubej múky
3-4 jablká
škorica
kyslastý džem
na polevu:
4 žĺtka
200 g práškového cukru
Najskôr si z uvedených surovín zmiesime cesto a rozdelíme ho na dve polovice.
Jednu vyvaľkáme a za pomoci valčeka prenesieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech (30x40). Potrieme pikantným džemom, najlepšie ríbezľovým alebo višňovým.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (ak sú vajcia menšie, dáme z 5 kusov), postupne pridávame kryštálový cukor, nakoniec ručne vmiešame strúhaný kokos a múku.
Rovnomerne natrieme na cesto s džemom.
Nastrúhame očistené jablká, rozložíme ich na snehovú plnku, posypeme škoricou. (ja som dala sterilizované jabĺčka)
Prikryjeme dtruhým cestom a upečieme na teplote 180 stupňov, 30 minút.
Ušľaháme žĺtky s cukrom a vylejeme ich na horúci koláčik .
Necháme vychladnúť a potom opatrne nakrájame ... najlepšie zúbkovým tenkým nožom.
No a môžeme ponúkať a koštovať a kávičkovať ... :)
Prajem vám dobrú chuť ... :)
Vaša Laura ♥
Budeme potrebovať :
na cesto:
400 g polohrubej múky
2 vajcia
1 Hera
2 PL práškového cukru
2 PL kakaa
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
na plnku:
sneh zo 4 bielkov
200 g kryštálového cukru
150 g strúhaného kokosu
2 PL hrubej múky
3-4 jablká
škorica
kyslastý džem
na polevu:
4 žĺtka
200 g práškového cukru
Najskôr si z uvedených surovín zmiesime cesto a rozdelíme ho na dve polovice.
Jednu vyvaľkáme a za pomoci valčeka prenesieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech (30x40). Potrieme pikantným džemom, najlepšie ríbezľovým alebo višňovým.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (ak sú vajcia menšie, dáme z 5 kusov), postupne pridávame kryštálový cukor, nakoniec ručne vmiešame strúhaný kokos a múku.
Rovnomerne natrieme na cesto s džemom.
Nastrúhame očistené jablká, rozložíme ich na snehovú plnku, posypeme škoricou. (ja som dala sterilizované jabĺčka)
Prikryjeme dtruhým cestom a upečieme na teplote 180 stupňov, 30 minút.
Ušľaháme žĺtky s cukrom a vylejeme ich na horúci koláčik .
Necháme vychladnúť a potom opatrne nakrájame ... najlepšie zúbkovým tenkým nožom.
No a môžeme ponúkať a koštovať a kávičkovať ... :)
Prajem vám dobrú chuť ... :)
Vaša Laura ♥
piatok 13. mája 2016
Aaaach jaj ...
... aj vy niekedy neviete, čo do hrnca ? Aby to nebolo zložité, drahé a predovšetkým ... aby to bolo rýchlo hotové ... No a keď máte doma jedákov s rozdielnymi chuťami ... potešenie je na svete ... Tak sedím za počítačom a hľadám, vymýšľam, kombinujem ... A čo budete mať dnes na obed vy ? pochváľte sa ... alebo dajte dobrý tip ... :)
Našla som ale zopár fotočiek, ktoré mi zdvihli náladu :
Prajem vám príjemný PIATOK TRINÁSTEHO ... a ďakujem za zhliadnutie ... :)
Našla som ale zopár fotočiek, ktoré mi zdvihli náladu :
Prajem vám príjemný PIATOK TRINÁSTEHO ... a ďakujem za zhliadnutie ... :)
piatok 6. mája 2016
Prišiel mi balík
Ešte včera som si v schránke našla žltý lístok oznamujúci uloženie zásielky na pošte ... Dostanem balík ... od koho som sa z papierika nedozvedela ... Tak dnes som s očakávaním šla na poštu. Keď mi vedúca podala úhľadný balíček a prečítala som si odosieľateľa, srdiečko mi poskočilo radosťou ... :)
Blogerka Danka mi poslala prekvapenie ... Doma som rýchlo s očakávaním balík otvorila a ostala som očarená ...
Dostala som prekrásny obrúsok s veľkonočnou výšivkou, Dankin košík na kraslice z Poľska (teda aspoň si myslím, že je to on :) ... ) a semienka ačokči ... Moja radosť bola obrovská ...
Danka, ja ti zo srdca ďakujem za taký krásny darček, je to niečo celkom iné vidieť prácu tvojich rúk a umu na fotke v počítači a mať ju priamo pred očami, mať možnosť si ju pohladiť, prezrieť zo všetkých strán ... ♥♥♥
Rýchlo som priniesla foťák a spravila som si príjemnú chvíľku .... :)
Chcela som sa s vami podeliť o moju radosť aspoň prostredníctvom fotiek ... :)
Prajem vám všetkým príjemný, slnečný víkend ...
Vaša Laura ♥
Blogerka Danka mi poslala prekvapenie ... Doma som rýchlo s očakávaním balík otvorila a ostala som očarená ...
Dostala som prekrásny obrúsok s veľkonočnou výšivkou, Dankin košík na kraslice z Poľska (teda aspoň si myslím, že je to on :) ... ) a semienka ačokči ... Moja radosť bola obrovská ...
Rýchlo som priniesla foťák a spravila som si príjemnú chvíľku .... :)
Prajem vám všetkým príjemný, slnečný víkend ...
Vaša Laura ♥