Vaša Laura ♥
moje blogy
▼
pondelok 29. februára 2016
Svet krehký a krehkejší ...
Nahliadnite prostredníctvom mojich fotiek do sveta machu, rosy ... mikrosveta ...
Ďakujem za váš záujem :)
Vaša Laura ♥
Vaša Laura ♥
nedeľa 28. februára 2016
Bravčové špikované stehno
Mala som krásny kus bravčového stehna ... tzv. orech ... čo s ním ? Rozhodla som sa, že ho prešpikujem a upečiem ... špikovala som koreňovou zeleninou a domácou údenou slaninou ...
Čo budeme potrebovať :
Bravčové stehno, orech asi 1 kg
2 mrkvy
1 petržlen
domácu údenú slaninu
2 cibule
4 strúčky cesnaku
soľ. korenie čerstvo namleté
olej
Mäso umyjeme, zeleninu a slaninu nakrájame na dlhšie pásiky ... cibuľu na mesiačik, cesnak necháme celý.
Špikujeme tak, že najskôr nožom urobíme do mäsa dieru v smere vlákien ...
Do otvorov napcháme zeleninu, slaninu ... mäso osolíme, okoreníme.
Do pekáča dáme olej, necháme ho rozhorúčiť a mäso na ňom opekáme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Vyberieme ho na tanier, vo výpeku orestujeme cibuľu, na kocky nakrájanú slaninu a zeleninu, čo nám ostala. Vložíme mäso späť, málinko podlejeme horúcou vodou a prikryté dáme piecť.
Pečieme na 200 stupňov 2 - 2,5 hodiny do mäkka ... poslednú pol hodinu odkryté.
Pred podávaním nakrájame na plátky. Podávame s ryžou, alebo zemiakovou kašou a udusenou zeleninou.
Prajem všetkým dobrú chuť ... :)
Vaša Laura ♥
Čo budeme potrebovať :
Bravčové stehno, orech asi 1 kg
2 mrkvy
1 petržlen
domácu údenú slaninu
2 cibule
4 strúčky cesnaku
soľ. korenie čerstvo namleté
olej
Mäso umyjeme, zeleninu a slaninu nakrájame na dlhšie pásiky ... cibuľu na mesiačik, cesnak necháme celý.
Špikujeme tak, že najskôr nožom urobíme do mäsa dieru v smere vlákien ...
Do otvorov napcháme zeleninu, slaninu ... mäso osolíme, okoreníme.
Pečieme na 200 stupňov 2 - 2,5 hodiny do mäkka ... poslednú pol hodinu odkryté.
Pred podávaním nakrájame na plátky. Podávame s ryžou, alebo zemiakovou kašou a udusenou zeleninou.
Prajem všetkým dobrú chuť ... :)
Vaša Laura ♥
streda 24. februára 2016
Grilovaný syr s brusnicovou omáčkou
Dnes vám zas ponúkam tip na rýchly, jednoduchý a chutný obed, či večeru.
Budeme potrebovať:
syr s bielou plesňou typu Hermelín
množstvo nechám na vás, podľa počtu a chuti stravníkov
grilovacie korenie na syr
olivový olej
sušené brusnice (z Lidla)
džem z čiernych ríbezlí alebo iný aromatický
Syr som pokvapkala olivovým olejom a posypala grilovacím korením. Potom som rozpálila grilovaciu panvicu(ak nemáte, kľudne aj teflónovú), pokvapkala troškou oleja a opiekla som syr z každej strany. Veľký pozor teba dať pri obracaní, aby ste povrch syra nenarušili ... vnútro by vytieklo a mali by ste po porcii ...
Na omáčku som v rajničke zohriala 2-3 polievkové lyžice džemu, ak je veľmi hustý, zriedime ho troškou vody a pridala som sušené brusnice. Spolu som to trochu povarila.
Na tanieri som opečený syr preliala omáčkou a podávala s varenými zemiakmi poliatymi maslom.
poviem vám ... luxusná chuť :)
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Budeme potrebovať:
syr s bielou plesňou typu Hermelín
množstvo nechám na vás, podľa počtu a chuti stravníkov
grilovacie korenie na syr
olivový olej
sušené brusnice (z Lidla)
džem z čiernych ríbezlí alebo iný aromatický
Syr som pokvapkala olivovým olejom a posypala grilovacím korením. Potom som rozpálila grilovaciu panvicu(ak nemáte, kľudne aj teflónovú), pokvapkala troškou oleja a opiekla som syr z každej strany. Veľký pozor teba dať pri obracaní, aby ste povrch syra nenarušili ... vnútro by vytieklo a mali by ste po porcii ...
Na omáčku som v rajničke zohriala 2-3 polievkové lyžice džemu, ak je veľmi hustý, zriedime ho troškou vody a pridala som sušené brusnice. Spolu som to trochu povarila.
Na tanieri som opečený syr preliala omáčkou a podávala s varenými zemiakmi poliatymi maslom.
poviem vám ... luxusná chuť :)
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
pondelok 22. februára 2016
Plnené šampiňóny so sladkými zemiakmi ...
Kúpila som krásne, veľké šampiňóny, ktoré na mňa kričali : Naplň náááás... a tak som ich naplnila ...
Veľmi jednoduchý a rýchlo hotový obed, či večera ...
Budeme potrebovať pre 3 osoby :
600 g šampiňónov
na plmku:
100 g šunky
100 g strúhaného syra
1 vajce
cibuľa
olej
soľ, mleté čierne korenie
plátky syra na zakrytie
batáty, sladké zemiaky ako príloha
Šampiňóny dobre umyjeme, vylomíme nožičky. Nadrobno ich nasekáme ... tie nožičky ... :)))
Urobíme plnku ... Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájané nožičky a podusíme. Neskôr do plnky pridáme šunku, vajíčko, nakoniec strúhaný syr. Posolíme, okoreníme a vypneme plameň.
Plnkou naplníme klobúčiky a prikryjeme plátkom syra ...
Zapekáme pri 180 stupňov asi 30 - 35 minút.
Medzitým si ošúpeme batáty, varíme ich v slanej vode približne 12 minút. Môžete ich poopekať na oleji ako klasické zemiaky ...
Podávame ...
Prajem dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Veľmi jednoduchý a rýchlo hotový obed, či večera ...
Budeme potrebovať pre 3 osoby :
600 g šampiňónov
na plmku:
100 g šunky
100 g strúhaného syra
1 vajce
cibuľa
olej
soľ, mleté čierne korenie
plátky syra na zakrytie
batáty, sladké zemiaky ako príloha
Šampiňóny dobre umyjeme, vylomíme nožičky. Nadrobno ich nasekáme ... tie nožičky ... :)))
Urobíme plnku ... Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájané nožičky a podusíme. Neskôr do plnky pridáme šunku, vajíčko, nakoniec strúhaný syr. Posolíme, okoreníme a vypneme plameň.
Plnkou naplníme klobúčiky a prikryjeme plátkom syra ...
Zapekáme pri 180 stupňov asi 30 - 35 minút.
Medzitým si ošúpeme batáty, varíme ich v slanej vode približne 12 minút. Môžete ich poopekať na oleji ako klasické zemiaky ...
Podávame ...
Prajem dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
utorok 16. februára 2016
Kuracia pečeň s jablkami
Odborníci na výživu v posledných rokoch skôr zatracujú konzumáciu vnútorností, v ktorých sa hromadia škodlivé látky.
Kuracia pečienka je však výnimkou. Obsahuje veľa železa, kyseliny listovej a zinku, takže je vhodná najmä pre ľudí, ktorí jedia málo mäsa. Tieto živiny totiž pomáhajú pri tvorbe červených krviniek. Preto je kuracia pečienka dobrou prevenciou proti anémii a prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu organizmu pri strate krvi po úraze alebo chirurgickom zákroku. Zinok je zase podstatný pre dobrú obranyschopnosť, takže by sa túto pochúťku mali naučiť jesť najmä starší a chorí ľudia, prípadne tí, ktorým nechutí jesť alebo v snahe schudnúť znížili denné dávky potravy. Aby sme sa vyhli problému chudokrvnosti, stačí si pečienku pripraviť raz týždenne.
Dnes som ju urobila s jablkami a bolo to výborné ...
Pre tri osoby budeme potrebovať :
500 g kuracej pečene
3 jablká
1,5 dl bieleho vína
60 g masla
1 cibuľu
bobkový list
soľ. korenie
olej
Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky ... Na väčšie kúsky nakrájame pečeň i cibuľu ...
Na oleji speníme cibuľu ...
Pridáme pečienky a opekáme zo všetkých strán, ...
Na pečienky dáme jablká, premiešame a spolu restujeme asi 5 minut. Jablká pekne zmäkli, vytvorila sa šťava a v tejto fáze podlejeme pokrm vinom, pridame bobkovy list.
Znížime plameň a dusíme, kým sa šťava takmer nevydusí. Približne 10 minút ... potom posolíme, pokoreníme ...
... a ihneď podávame .
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Kuracia pečienka je však výnimkou. Obsahuje veľa železa, kyseliny listovej a zinku, takže je vhodná najmä pre ľudí, ktorí jedia málo mäsa. Tieto živiny totiž pomáhajú pri tvorbe červených krviniek. Preto je kuracia pečienka dobrou prevenciou proti anémii a prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu organizmu pri strate krvi po úraze alebo chirurgickom zákroku. Zinok je zase podstatný pre dobrú obranyschopnosť, takže by sa túto pochúťku mali naučiť jesť najmä starší a chorí ľudia, prípadne tí, ktorým nechutí jesť alebo v snahe schudnúť znížili denné dávky potravy. Aby sme sa vyhli problému chudokrvnosti, stačí si pečienku pripraviť raz týždenne.
Dnes som ju urobila s jablkami a bolo to výborné ...
Pre tri osoby budeme potrebovať :
500 g kuracej pečene
3 jablká
1,5 dl bieleho vína
60 g masla
1 cibuľu
bobkový list
soľ. korenie
olej
Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky ... Na väčšie kúsky nakrájame pečeň i cibuľu ...
Na oleji speníme cibuľu ...
Pridáme pečienky a opekáme zo všetkých strán, ...
Na pečienky dáme jablká, premiešame a spolu restujeme asi 5 minut. Jablká pekne zmäkli, vytvorila sa šťava a v tejto fáze podlejeme pokrm vinom, pridame bobkovy list.
Znížime plameň a dusíme, kým sa šťava takmer nevydusí. Približne 10 minút ... potom posolíme, pokoreníme ...
... a ihneď podávame .
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
nedeľa 14. februára 2016
Sobotné popoludnie ...
Výdutky sú vyvŕtané, vysavované ... pripravné ku konečnému zdobeniu. Tentokrát v hnedej farbe ...
Tak som roztopila vosk, zobrala do ruky ceruzku s nastoknutým špendlíkom a môže sa začať ... :)
Na obrázkoch je časť z vymaľovaných kraslíc z tohoto popoludnia ...
Prajem vám úspešný a vydarený nový týždeň ...
Vaša Laura ♥
streda 10. februára 2016
Tvarohové rezy mojej svokry
Takmer som na tento recept zabudla ... veľmi dlho som ho nerobila a pritom tvarohové koláčiky milujeme ...
Čo budeme potrebovať :
500 g polohrubej múky
250 g Palmarínu, Hery
2 vajcia
200 g práškového cukru
1 prášok do pečiva
kakao
plnka:
0,5 l mlieka
2 zlaté klasy alebo vanilkové pudingy
4 vajcia
180 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
100 g masla
100 g hrozienok namočených v rume
kôru z jedného citróna
750-1000 g jemného tvarohu
Z uvedených surovín zamiesime cesto a rozdelíme ho na dve časti. Kakao dajte podľa vlastnej chuti...
Z mlieka a zlatých klasov uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Nezabudnite ho pri tom miešať ako ja, vytvorila sa mi na ňom kôra a je to potom v plnke vidieť ... Chuť to našťastie neovplyvní.
Žĺtka vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom, pridáme zmäknuté maslo, hrozienka (ja ich v plnke nemám) a kôru z jedného citróna. Pudingovú a žĺtkovú hmotu spojíme, pridáme jemný tvaroh a sneh zo 4 bielok. Jemne premiešame.
Jedno cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu (30x40cm) a pomocou valčeka ho prenesieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Navrstvíme plnku, prikryjeme druhým cestom, jemne utlačíme a popicháme vidličkou.
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Čo budeme potrebovať :
500 g polohrubej múky
250 g Palmarínu, Hery
2 vajcia
200 g práškového cukru
1 prášok do pečiva
kakao
plnka:
0,5 l mlieka
2 zlaté klasy alebo vanilkové pudingy
4 vajcia
180 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
100 g masla
100 g hrozienok namočených v rume
kôru z jedného citróna
750-1000 g jemného tvarohu
Z uvedených surovín zamiesime cesto a rozdelíme ho na dve časti. Kakao dajte podľa vlastnej chuti...
Z mlieka a zlatých klasov uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Nezabudnite ho pri tom miešať ako ja, vytvorila sa mi na ňom kôra a je to potom v plnke vidieť ... Chuť to našťastie neovplyvní.
Žĺtka vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom, pridáme zmäknuté maslo, hrozienka (ja ich v plnke nemám) a kôru z jedného citróna. Pudingovú a žĺtkovú hmotu spojíme, pridáme jemný tvaroh a sneh zo 4 bielok. Jemne premiešame.
Jedno cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu (30x40cm) a pomocou valčeka ho prenesieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Navrstvíme plnku, prikryjeme druhým cestom, jemne utlačíme a popicháme vidličkou.
Upečieme dorúžova ... na 180 stupňov asi 40 minút.
Vaša Laura ♥
piatok 5. februára 2016
Pohánka so zeleninou a šampiňónmi ...
Pohánku niektorí ľudia vraj nemusia pre jej charakteristickú arómu ... Mne vôbec nevadí a pohánku milujem ... Tentokrát som si ju urobila so zeleninou a hríbikmi ... Rýchlo hotové chutné jedlo ... :)
Budeme potrebovať na dve porcie :
1 šálku pohánky
malú cuketu
šampiňóny
1 mrkvu predvarenú
1 cibuľu
soľ, korenie
syr gouda na posypanie
olej
Najskôr si uvaríme pohánku, ja to robím takto.
Potom si na cibuľke popražím šampiňnony , cuketu a nakoniec aj predvarenú mrkvu. Všetko pekne do chrumkava ... Zmes posolím a pokorením ...
Na tanier si dáme porciu pohánky, na ňu zeleninovú zmes a všetko posypeme strúhaným kvalitným syrom.
Prajem vám dobrú chuť ... Vaša Laura ♥
Budeme potrebovať na dve porcie :
1 šálku pohánky
malú cuketu
šampiňóny
1 mrkvu predvarenú
1 cibuľu
soľ, korenie
syr gouda na posypanie
olej
Najskôr si uvaríme pohánku, ja to robím takto.
Potom si na cibuľke popražím šampiňnony , cuketu a nakoniec aj predvarenú mrkvu. Všetko pekne do chrumkava ... Zmes posolím a pokorením ...
Na tanier si dáme porciu pohánky, na ňu zeleninovú zmes a všetko posypeme strúhaným kvalitným syrom.
Prajem vám dobrú chuť ... Vaša Laura ♥