sobota 30. augusta 2014

Ľadové rezy

Mali sme v rodine malú oslavu ...  Ale aj k malej oslave treba dačo dobré upiecť ku kávičke ... potešiť chuťové poháriky, urobiť si sviatočný deň ešte krajším.   Otvorila som si teda svoju virtuálnu kuchársku knihu a hľadala, hľadala niečo nové, jednoduché, dobré ...   A veruže som našla .... tieto rezy - inšpirovala ma   Ančička (Anka Vágnerová) z varechy.sk ...  sú vynikajúce a celkom rýchlo hotové ... teda, okrem chladenia. Začala som piecť večer o desiatej ... (veru, som ja divná .....   )  a o jedenástej v noci som dávala koláčik do chladničky  ... ešte bez šľahačky, aby krém dobre stuhol. Šľahačka a zdobenie sa konali v deň oslavy ....  :)


Budeme potrebovať:

bielková piškóta:
9 bielkov
štipka soli
9 PL  preosiateho práškového cukru 
9 PL  hrubej múky
1 prášok do pečiva

žĺtkový krém:
9 žĺtkov
9 PL kryštálového cukru
0,5 dl  citrónovej šťavy  (ak nie je po ruke, môže byť aj voda)
9 PL hladkej múky
2 PL zlatého klasu (prípadne môžete použiť Gustin)
9 dl mlieka
1 vanilkový cukor
250 g masla

na vrch šľahačka z 3 ks šľahačkovýh smotán
2 stužovačov 
l vanilkového cukru

Najskôr si oddelíme žĺtka od bielkov.  Bielka vyšľaháme so štipkou soli na hustý sneh, postupne do neho zašľaháme práškový cukor a na koniec jemne vmiešame múku s kypriacim práškom.  Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.  Upečieme pri 180 stupňoch asi 20 min. 
Kým sa cesto pečie, uvaríme krém.  Do hrnca dáme variť mlieko s vanilkovým cukrom. Keď je mlieko horúce, odoberieme z neho 1 dl a dáme bokom.   Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým cukrom do bledej peny, postupne pridávame citrónovú šťavu, nakoniec pridáme múku, zlatý klas a jemne zašľaháme. 
Túto žĺtkovú zmes vylejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme puding. 
Do horúceho pudingu nakrájame maslo a po chvíli vyšľaháme krém. Šľaháme s prestávkami do vychladnutia. Môžeme si pomôcť tak, že namočíme hrniec do studenej vody.
Z cesta stiahneme papier a nožíkom jemne narežeme vrchnú kôrku. Mliekom, ktoré sme si odložili bokom, pokropíme piškótu po celom povrchu .
 Na piškótu natrieme vychladnutú plnku a dáme schladiť do chladničky.
Nakoniec pripravíme šľahačku a natrieme ju na plnku. Ozdobíme striebornými guličkami a ešte šupneme do chladničky dobre vychladiť ...

Prajem vám dobrú chuť a zážitok z jemnej a lahodnej chuti.   :)



4 komentáre:

  1. Laurinka, úvodná fotka je nádherná, zákusok je luxusný ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ywett ďakujem ... bol naozaj veľmi dobrý, jemný ...

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť