sobota 11. januára 2014

Panna cotta

Dezert, ktorý vás určite nesklame a očarí vašich blízkych  ... 



Budeme potrebovať :

500  ml   smotany na šľahanie
100  ml   mlieka
3   plátky čírej želatiny
100  g   kryštálového cukru
1  vanilkový lusk

na poliate napríklad dobrý ovocný džem zriedený vodou

Najskôr si do studenej vody namočíme želatinu a necháme ju naboptnať,  Vanilkový struk po dĺžke narežeme a nožom vyškriabeme voňavé vnútro. (Struk nezahodíme ... strčíme ho do nádoby s práškovým cukrom, budeme mať domáci vanilkový cukor ... ).

Do hrnca vlejteme smotanu a mlieko,  pridáme cukor a vyškrabanú vanilku.  Na miernom ohni za občasného miešania privedieme do varu. Potom zmes odstavíme a miešame, kým trochu nevychladne. ( aspoň na 80 stupňov)  Napučané plátky želatiny vyberieme z vody a vložíme ich do smotany. Miešame, kým sa želatina celkom nerozpustí. Vhodné nádoby (misky, šáločky, poháre)  vypláchneme studenou vodou a smotanovú  zmes ponalievame do misiek. Dáme stuhnúť do chladničky  na  4 - 6 hodín.

Podávame vyklopené na tanieriku poliate ovocnou šťavou.  Pripravíme si ju napríklad rozriedením dobrého džemu, alebo si na panvičke necháme sklaramelizovať trochu cukru, hodíme na to čerstvé alebo mrazené ovocie, podlejeme troškou vody a spolu prehrejeme.

stuhnutý dezert so zrniečkami vanilky

6 komentárov:

  1. Dokonca som si už kedysi kúpila aj mištičky na tento dezert, no zatiaľ som ho nerobila, ale ani nikdy nejedla :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka ... možno ťa môj recept nakopne ... :)))

      Odstrániť
  2. Krásné fotky a super recepty. Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Věrka ... ďakujem za nakuknutie aj pochvalu ... :)

      Odstrániť