utorok 30. júla 2013

Jablkový kompót na rýchlu spotrebu

Taký praobyčajný recept ... robievala mi ho mamka, keď som bola malá ...
Teraz si ho robím sama ... z tých bielych letných jabĺk, čo ráno spadnú zo stromu a večer sú už nahnité ... treba ich rýchlo spracovať ...
A verte ... celý deň sa teším, ako si z neho ... poriadne vychladeného... naložím do misky ...

Suroviny

 
jablká
cukor kryštál
škorica celá
klinčeky
citrón



Jablká očistíme, nakrájame na krížalky, v kastróliku zasypeme cukrom ... dajte podľa chuti, podľa kyslosti jabĺk ... pridáme celú škoricu, zopár klinčekov a plátok citróna.
Podlejeme troškou vody (asi 150 ml) ... jablká si ešte šťavu pustia ...




Privedieme do varu a za občasného miešania varíme asi 10 minút ...
Ochutnáme, či je kompót dosť sladký ... (cukru radšej menej, pridať sa dá vždy ...) a po vychladnutí ho šupneme do chladničky ... Ak sa veľmi ponáhľame, tak do mrazáku ...




Podávame poriadne vychladený ... je možné pridať zmrzlinu, šľahačku, pofŕkať rozpustenou čokoládou ... možností je veľa ...
prajem dobrú chuť ...




3 komentáre:

  1. Nádherné foto a aj u nás doma je tento kompót obľúbený :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ywett ... prezradím ti tajomstvo ... ty máš na svojom webe prenádherné fotografie ... tak som si dala záväzok, že aj ja sa s nimi viac pohrám ... ale pssst .... inak, ďakujem za pochvalu aj komentík ... cením si ho, lebo je zjavné, že ty fotiť vieš ... a veľmi dobre ... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Laurinka, ďakujem...vážim si tvoju pochvaľu! :-)...budem sa snažiť fotiť a robiť ešte krajšie zábery...ale chcelo by to už zrkadlovku, po ktorej tak túúúžim :-)....nech sa darí, pá :-)

      Odstrániť