nedeľa 19. augusta 2018

Jablkový koláč s vanilkovým krémom

Vyšlo nové číslo Apetitu a na obálke fajnová fotka ...   Hneď som vedela, že ten koláč musím upiecť ...  Nielen že dobre koláčik vyzerá, ale je aj dobrý, rozplývajúci sa na jazyku.
Recept v časopise je na koláčovú formu priemeru 20 cm. Ja mám formu 34 cm, tak som si množstvá mierne upravila ...


Čo budeme potrebovať :

155 g   masla
80 g   práškového cukru
40 g   mandľovej môky
1 vajce
nastrúhaná kôra z jedného citróna
300 g  hladkej múky
štipka soli
3-4  červené jablká
citrónová šťava proti zhnednutiu jabĺk
100 g  marhuľového džemu na glazúru
na krém:
200  ml  creme fraiche   alebo kyslá smotana
200 ml   šľahačkovej smotany
2 PL  krupicového cukru
4 žĺtky
1 vanilkový lusk

Maslo som vymiešala  s cukrom do peny,  pridala som mandľovú múku, vajce, cukor a citrónovú kôru. Potom som zľahka  zapracovala hladkú múku a soľ.  Vypracovala som poddajné cesto, zabalila do potravinovej fólie  a odložila na hodinu do chladničky.
Po hodine som cesto vyvaľkala a vložila do vymastenej a krupicou vysypanej formy.  Cesto som popichala vidličkou, vyložila papierom na pečenie, zaťažila suchou fazuľou a dala piecť 10 minút na 200 stupňov.
Medti tým som urobila krém, Všetky ingrediencie som spolu prešľahala a vložila vyškrabané vnútro vanilkového lusku.
Očistené jablká som nakrájala na tenké plátky a pokvapkala som ich citrónovou šťavou.
Teplotu v rúre som potom znížila na 180 stupňov. Z cesta som odstránila fazuľu,  vyliala naň krém. Ak chcete, aby boli jablká po upečení mäkké a viac zapadnuté do krému, uložte ich na koláč hneď.  Na jablká s pevnejšou štruktúrou nechajte krém zatuhnúť v rúre 15 minút. Až potom uložte jablká a pečte ešte 45 minút.
Upečený koláč som vytiahla z rúry, v rajničke som zahriala marhuľový džem s 20 ml vody  a týmto som potrela vrch hotového koláča.
Koláč krájame a podávame  vychladený.
Ak si koláčik upečiete, prajem vám dobrú chuť ...

vaša Laura ♥

7 komentárov:

  1. Koláčik vyzerá úplne super, neviem, či by tak vyzeral pri mojom pečení, o tom pochybujem :-)
    Lauri, mňa vždy zaujíma, či tá fazuľa sa po pečení ešte použije na varenie, nikdy som to nerobila, ale vidím to občas.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, urcite by si to zvladla. :) Fazulu mam na tento ucel vyclenenu v pohariku... Pouzivam vzdy tu istu... Polievka by z nej dobra uz asi nebola... :) Prajem kerasny pondelok... L.

      Odstrániť
  2. Laury, děláš mi chutě. Koláč vypadá jako umělecké dílo. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Koláček vypadá velmi dobře, určitě i chutná výborně. M.

    OdpovedaťOdstrániť