piatok 31. júla 2015

Jednoduchý návod na dobrú roládu ...

Rolády pečiem len občas ... ani neviem prečo ... je to jednoduché, v podstate rýchle. Cesto variabilné a naplniť ju môžete tiež podľa svojich chutí ...  Vyskúšajte, určite sa vám podarí ...  :)


Cesto mám bledé ... obyčajnú piškótu.  Keď budete potrebovať tmavé cesto, pridáte 2 PL kakaa ...  Krém je tiež možné urobiť ľubovoľný, naplniť šľahačkou, ovocím ...alebo len tak jednoducho džemom ...

Budeme potrebovať:
5 vajec
150 g  kryštálového cukru
100 g  polohrubej múky
1 PL oleja

na krém:
400 ml  mlieka
1 zlatý klas alebo ľubovoľný puding
50 g cukru
1 maslo  (Hera)
+  príchute  (orechy, kakao, čokoláda, tvaroh ......  )
džem na potretie rolády
 
Šľaháme bielky a po troške zašľahávame cukor. Šľaháme, kým je hmota dostatočne pevná, potom po jednom zašľahávame žĺtka. Nakoniec ručne zamiešame múku a zakápneme olejom.   Pečieme na plechu vyloženom papierom  na 180 stupňov  asi 20 minút.
Po upečení papier stiahneme, cesto uložíme na nový papier a zakryjeme ho tým stiahnutým.
Spolu ešte teplé zrolujeme a necháme vychladnúť ...
Medzi tým si uvaríme  puding, po miernom vychladnutí zapracujeme maslo a dáme do chladničky chladnúť. Niekoľko krát prešľaháme.  Ja som pridala asi 100 g orechov ...
Po vychladnutí roládu roztiahneme, natrieme džemom a krémom.  Uložila som do stredu banány ... Roládu zvinieme ...
Zvyšným krémom potrieme povrch a dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie do druhého dňa ...

 Prajem vám dobrú chuť ...  :)
Vaša Laura ♥


14 komentárov:

  1. Abych pravdu řekla roládám se vyhýbám,protože se bojím , že se mi nepovede, ale tato vypadá dost dobře a lehce??,zkusím a uvidím díky za recept ilča

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne z toho istého dôvodu som rolády nepiekla vôbec ... Až som našla tento recept ... hneď prvá sa mi vydarila a to ma posmelilo ... :) Ilka, pozdravujem, maj sa dobre ... L. :)

      Odstrániť
  2. Lauri, toto som nikdy nepiekla, myslela som si, že to je zložité, hlavne to zvinutie a opäť rozvinutie, ale keď to takto vidím u teba, zdá sa to byť jednoduché. Ale viem, že to len ty tak zručne vieš urobiť a mne by sa to všetko rozlámalo.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... Piškóta je taká vláčna, že sa ti určite nerozláme ... len sa nesmie nechať dlho v rúre, aby sa nevysušila. Nemusíš sa toho báť ... Danka, prajem peknú sobotu ... :) L.

      Odstrániť
  3. No, u mňa rolády vedú na celej čiare. Pečiem ich najčastejšie. Ešte sa mi nestalo, že by mi popraskala, alebo tak. Nezaberie veľa miesta v chladničke,keď niekde ideme a nesiem napečené, nemusím vláčiť plech, zabalím do fólie, hodím do kufra. Nech žijú rolády!!! :):):) Pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nech žijú .... :))) Dani ... ďakujem za milý komentár ... pa pa ... L.

      Odstrániť
  4. rolády rada pečiem, máš ju krásne vydarenú, mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ywett ... ďakujem ... ale od teba sa mám ešte veľa učiť ... :))) L.

      Odstrániť