nedeľa, 5. apríla 2015

Veľkonočná nedeľa ... alebo ... o Zvykosloví a tradičných jedlách ...

40 dňový pôst vyvrcholil na Bielu sobotu a po večernej liturgii sa veriaci odobrali k bohato prestretým stolom ...   :)
Tradičným veľkonočným jedlom sú vajíčka, ktoré sú považované za symbol nového života a plodnosti. Vajíčka sa jedli najmä uvarené na tvrdo, alebo ako obradové jedlá napríklad praženica s mladými žihľavovými lístkami, alebo ako stratené kura, či baba. Bolo to jedlo z vajec, údeného mäsa a žemle. V minulosti bolo tradičným veľkonočným jedlom aj pečené jahňa, či kozľa. Po návrate z kostola sa podával sýty obed – zvyčajne slepačia polievka a pečené mäso. Obed bol spestrený koláčmi a vínom.

Na Veľkonočnú nedeľu založili dospievajúcim dievčatám po prvý raz na hlavu partu. Pri prekročení kostolného prahu každá prehodila cez seba peniaz pre šťastie. Veľkonočná nedeľa sa považovala za najväčší sviatok roka, preto sa nesmelo variť, dokonca ani krájať nožom. Preto sa všetko pripravilo na Bielu sobotu.
Obradové veľkonočné jedlá sa pripravili do košíka a zobrali sa na svätú omšu. Cez omšu sa svätili tieto jedlá. Z kostola sa každý ponáhľal domov, pretože ako rýchlo prišiel, taký šikovný mal byť pri žatve. Stolovanie v tento deň pripomínalo Štedrú večeru. Prvým chodom bolo vajíčko, ktoré gazda rozdelil medzi všetkých prítomných. Hlavný chod bolo mäso z hydiny. Všetci sa mali dobre najesť, aby boli sýti po celý rok. Požehnané jedlo sa muselo skonzumovať tak, aby z neho nič nevyšlo nazmar. Jedli sa aj omrvinky, lebo keby sa tak nestalo, bola by aj úroda ohrozená. Čo sa neskonzumovalo, to sa hodilo do pece a spálilo. Taktiež sa omrvinky zo stola odkladali na liečenie, do siatin, alebo ich dali sliepkam - mali lepšie niesť.
Na Veľkonočnú nedeľu bola aj zábava pre mládež.



Každá návšteva dostala kúsok posväteného jedla, trochu dali na pole, do studne a do záhrady - aby bola dobrá úroda aj voda. Spoločne sa jedlo vajce uvarené na Veľký piatok s vŕbovým a jaseňovým prútom. Ak by niekto počas nasledujúceho roka zablúdil, mal si spomenúť, s kým jedol na Boží hod vajce a spomenul by si na cestu späť.

Vajíčka na tvrdo varím každý rok spolu s cibuľovými šupkami ...  :)

8 komentárov:

  1. POHODIČKOVÉ SVÁTKY JARA PŘEJI.
    BOHDA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne a tiež podobne prajem príjemné a pohodové sviatočné dni ... :)
      L.

      Odstrániť
  2. Lauri, veruže aj moji svokrovci robili cviklu na zabíjačky, ale aj na Veľkú noc.
    Vajíčka v cibuľovej šupke sú najkrajšie, aj ja ich robím, mám ich na blogu pred rokom.
    Tento rok som si mimoriadne kúpila farby na vajíčka, budem sa tomu venovať dnes večer.
    Dík sa krásne zvykloslovie!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... bola som pozrieť ... máš ich pekne vyfarbené ... :) šupky sú farbivo, ktoré nikdy nesklame ... skúšala som farbiť špenárom, kurkumou ... ale tieto farbivá nemajú tú správnu kryciu schopnosť ... najviac sa mi tieto hnedé páčia v košíku s čisto bielymi ... pekne to vyzerá ... no a potom ich postupne pojedáme k šunke ... :))))
      pekný večer prajem ... L.

      Odstrániť
  3. Lauri, přeji ti krásné svátky. Vajíčka máš moc pěkné. Anny

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anka ďakujem, aj tebe prajem radostné, pokojné a vydarené sviatky jari. :)
      L.

      Odstrániť
  4. Laura, aj u nás sa tradujú podobné zvyklosti. Dne bolo veľa návštev, tiež sme pojedali šunku, vajíčka a podobné dobroty a aj trošku vínka.
    Prajem hojnú polievačku a šibačku na zajtra.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili ... ďakujem veľmi pekne ... (aj keď s opozdením ... )
      Laura

      Odstrániť