štvrtok, 13. novembra 2014

Pohánka so šunkou

POHÁNKA ...  pôvodne potravina chudobných, dnes jedna z najzdravších uznávaných superpotravín. Pohánka zaznamenáva v súčasnosti obrovský návrat do moderných kuchýň. Je veľmi citlivá na chemikálie, a preto sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach. Chráni vás pred voľnými radikálmi, pretože obsahuje antioxidanty a tiež vzácny vitamín P. Pomáha pri krvácaní, posilňuje žily a cievy, imunitu, no aj potenciu. Ja mám pohánku veľmi rada  ... dá sa z nej pripraviť mnoho chutných jedál.  Niekoľko z nich vám predstavím... Dnes je to pohánka so šunkou ... veľmi rýchle a jednoduché jedlo ...   :)


Budeme potrebovať :
1 šálku pohánky
150 - 200 g šunky, alebo inej údeniny
1 cibuľu
3 strúčky cesnaku
2 PL oleja
soľ
mleté čierne korenie
majorán

Najskôr si uvaríme pohánku. Ja to robím tak, že odmerané množstvo pohánky zalejem 1,5 násobkom vody a nechám postáť 1 - 2 hodiny.  Potom ju privediem do varu,osolím a pomaly varím, kým nie je mäkká. Ak treba, dolievam vodu. Dbáme na to,  aby sa ku koncu všetka voda vyvarila. Pohánka je krásne sypká, pripravená na konzumáciu, či na ďalšie spracovanie.

Takže ...  do panvice dáme olej a osmahneme na ňom nahrubo nakrájanú cibuľu.  Pridáme na kocky nakrájanú šunku (údeninu) a spolu opečieme. Nakoniec do panvice pridáme uvarenú pohánku. posolíme, pokoreníme, prelisujeme cesnak a prehrejeme.  Po odstavení dochutíme majoránkou.  Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou  a s čerstvým zeleninovým šalátom.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára