pondelok, 4. augusta 2014

Pečené zemiačiky s bylinkami a cesnakom ...

Zemiačiky ... tie malé sú na pekáči najchutnejšie ...
Bola som v malom rodinnom zelovoci kde z každej bedničky na vás kričí tovar ... že, zober si ma ... som čerstvý, dozretý na koreni a neskutočne dobrý ...  Až mi srdiečko podskočilo, keď som zbadala plný košík maličkých zemiakov ... voľakedy sa práve oni varili pre hydinu a prasatá ... ale ja som hneď vedela, čo budeme mať dnes na obed ...  
Prečo ľudia kedysi nemali nadváhu a vysoký krvný tlak? Lebo jedli varené zemiaky každý deň! Zasýtia vás trikrát viac ako biele pečivo s rovnakým obsahom kalórií. Sú diétnejšie ako obilniny, lebo obsahujú menej sušiny. Zemiaky sú najprospešnejšie varené alebo nasucho pečené, v šupke. Tá nesmie byť ani na kúsku zelená. Taký jed odolá mrazeniu aj varu, neriskujte to. Zemiaky pripravujte v šupke. Ak ich vyzlečiete pred varením, oberiete ich o veľmi veľa prospešných látok.


budeme potrebovať :

drobné zemiaky
cesnak - celé hlavičky
timián, rozmarín
soľ
razcu
olej

Zemiaky najskôr dobre poumývame najlepšie pod tečúcou vodou, na utierke ich necháme odkvapkať a vysušiť ... Plech či pekáč vystelieme papierom na pečenie, vložíme zemiaky. Väčšie prekrojíme na polovice. Pomedzi zemiaky poukladáme neošúpané hlávky cesnaku rozkrojemé priečne (aby sme videli všetky strúčky). Čím viac, tým lepšie.  Takto upečený je vynikajúci.  No ... a ešte všetko posypeme bylinkami a pokvapkáme ... naozaj len pokvapkáme olejom.  Dôkladne posolíme a pridáme razcu.
Počas pečenia zemiaky niekoľkokrát premiešame,  Upečieme do červena a do chrumkava, trvá to približne 1 hodinu. ... 


Podávame s kyslým mliekom, kefírom, či s dipom z ochuteného jogurtu.


7 komentárov:

  1. Odpovede
    1. eeeej ... urobím ti ... prídi ... :))

      Odstrániť
  2. Takto pečené brambůrky mám moc ráda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alenka, tiež ich máme veľmi radi ... prevoňajú celý byt ... :)

      Odstrániť
  3. Pečené brambory můžu na všechny způsoby:-))

    OdpovedaťOdstrániť