piatok, 6. decembra 2013

Vianočné poleno

Zasa najskôr trochu osvety ... o polene ...  :)
Vo Francúzsku je rozšírená tradícia Bûche de Noël, vianočného polienka. Najstarší a najmladší člen rodiny spoločne prinášajú do domu vianočné polienko buď z ovocného stromu, najčastejšie gaštana, ktoré znamená hojnosť, alebo z duba, ktoré má byť zárukou rodinnej pevnosti a sily. Polienko slávnostne zapália a musí horieť celú vianočnú noc, v niektorých regonoch aj dvanásť dní, ktoré delia Vianoce od Troch Kráľov. Polienko kropia vínom a olejom, aby bola dobré úroda, a posýpajú soľou, aby odohnali čarodejnice. Ohorené zvyšky polienka majú zázračnú moc: chránia pred bleskom, požiarom, chorobami dobytka a nepriazňou osudu. Dnes slúži ako náhrada dreveného polienka krémová čokoládová roláda v tvare polena. Tiež sa nazýva Bûche de Noël a tvorí neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného stola.



Budeme potrebovať :
cesto :
5 vajec
150 g jemného kryštálového cukru
100 g  múky polohrubej
2 PL  oleja
2 PL  kakaového prášku
 plnka č.1  oriešková :
80 g lieskových orieškov
1  krémový prášok Zlatý klas  (gustin)
200 ml mlieka
125 g  masla
100g  práškového cukru
 plnka č.2  čokoládová :
100 g  čokolády na varenie
2  žĺtky
300  ml  mlieka
100g  práškového cukru
30 g hladkej múky
125 g masla
na potretie pikantný džem  (višňový)

Oddelíme si žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.


 Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.




Nakoniec preosejeme kakao.



Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.

Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
Takto necháme roládu vychladnúť.
Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich.

 Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
Cesto rozvinieme, natrieme višňovým, alebo ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
 Znovu zvinieme do rolády, celý vrch  ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Necháme stuhnúť. Prajem dobrú chuť.



2 komentáre:

  1. Hmm... ta musí být móc dobrá..... asi místo dortu upeču pár polínek:-)
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, budem rada, keď vyskúšaš môj recept ... ono je vlastne jedno akú roládu urobíš ... len ju naaranžuješ, ako poleno ... :D
    ďakujem za nakuknutie a koment ... prajem ti krásne sviatky :)

    OdpovedaťOdstrániť