pondelok, 21. októbra 2013

Kandizovaný zázvor

Stále varím zo zázvoru iba čaj ... skúsila som aj niečo iné ...   :)



budeme potrebovať :

250 g  čerstvého zázvoru
kryštálový cukor
voda

Na kandizovanie je najlepší mladý zázvor s tenkou šupkou.  Najskôr si zázvor ošúpeme a nakrájame ho na kocky,  vložíme do hrnca a zalejeme vodou ... len tak, aby bol zázvor zaliaty ... Varíme asi 10 minút, potom vodu scedíme a toto opakujeme 3 - 4 krát ... Vodu dáme samozrejme vždy čistú ...  Robíme to preto, aby sme vyplavili silnú štipľavosť ... nebojte, ona tam aj tak zostane, ale štipľavá chuť sa zjemní ...  Pozlievanú vodu ochutíme škoricou, klinčekmi, badiánom a pijeme ako čaj, môžeme osladiť medom ...



Takto povarený zázvor vložíme do hrnca, pridáme šálku kryštálového cukru a šálku vody ... V tomto roztoku varíme zázvor 20 - 30 minút, hotové je to vtedy, keď  sirup zhustne a je lesklý.  Ak je treba, môžeme trochu vody počas varu pridať.  Po uvarení ho necháme v sirupe odpočívať asi hodinku ...
Potom zázvor povyberáme na sitko a necháme ho  preschnúť.  Presušený zázvor poobaľujeme v jemnom kryštálovom cukre . Cukrom obalený zazvor je dobré nechať voľne na tanieri do druhého dňa. Potom ho môžeme uložiť do skleneného zatváracieho pohára.


Sirup si tiež necháme,  použijeme ho na sladenie čaju, alebo spolu s minerálkou a ľadom ako osviežujúci nápoj. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára